A JUICE űrszonda első adatrögzítése

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

A JUICE űrszonda április 14-én indult bolygóközi útjára, tehát kb. két hete tartózkodik az űrben, de máris megtörtént az első adatrögzítése. A mágneses mezőre vonatkozó információk akkor érkeztek, amikor a magnetométerhez (J-MAG) tartozó, 10,6 m hosszú rudat telepítették. Ennek pontos időpontja április 21-e volt, ekkor a JUICE mintegy 1,7 millió km-re volt a Földtől. A J-MAG által gyűjtött adatok magát a kihelyezés pillanatát örökítették meg.

Forrás: ESA

Az ábrán a mágneses mező nagysága látható, mely két érzékelő adatát öleli fel, amit piros és türkizkék vonalakkal ábrázolnak. A telepítés előtt (sík vonal) és a telepítés alatt (görbe vonalak). A két érzékelőt az „árboc” külső szegmensére szerelték fel, egymástól kb. 3 m távolságra. Az OBS és IBS feliratok a külső (OBS) és a belső (IBS) érzékelők adatait jelzik. Utóbbi a JUICE hajtóművei közelében helyezkedik el, amik meglehetősen mágnesesek, ennek köszönhető az értékek közötti különbség.

Mint az megfigyelhető, a grafikon vonalai a rúd telepítésével folyamatosan változnak, melyek végezetül a nulla felé tendálnak, ami azt jelzi, hogy az imént említett rúd elérte a teljes hosszát.

A diagramot nagyon előzetes kalibrációk alapján állították össze. A műszer mélyrehatóbb üzembe helyezése a jövő héten kezdődik, ami magában foglalja a J-MAG harmadik érzékelőjének első bekapcsolását is.

Dark mode powered by Night Eye