A JUICE űrszonda első adatrögzítése

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

A JUICE űrszonda április 14-én indult bolygóközi útjára, tehát kb. két hete tartózkodik az űrben, de máris megtörtént az első adatrögzítése. A mágneses mezőre vonatkozó információk akkor érkeztek, amikor a magnetométerhez (J-MAG) tartozó, 10,6 m hosszú rudat telepítették. Ennek pontos időpontja április 21-e volt, ekkor a JUICE mintegy 1,7 millió km-re volt a Földtől. A J-MAG által gyűjtött adatok magát a kihelyezés pillanatát örökítették meg.

Forrás: ESA

Az ábrán a mágneses mező nagysága látható, mely két érzékelő adatát öleli fel, amit piros és türkizkék vonalakkal ábrázolnak. A telepítés előtt (sík vonal) és a telepítés alatt (görbe vonalak). A két érzékelőt az „árboc” külső szegmensére szerelték fel, egymástól kb. 3 m távolságra. Az OBS és IBS feliratok a külső (OBS) és a belső (IBS) érzékelők adatait jelzik. Utóbbi a JUICE hajtóművei közelében helyezkedik el, amik meglehetősen mágnesesek, ennek köszönhető az értékek közötti különbség.

Mint az megfigyelhető, a grafikon vonalai a rúd telepítésével folyamatosan változnak, melyek végezetül a nulla felé tendálnak, ami azt jelzi, hogy az imént említett rúd elérte a teljes hosszát.

A diagramot nagyon előzetes kalibrációk alapján állították össze. A műszer mélyrehatóbb üzembe helyezése a jövő héten kezdődik, ami magában foglalja a J-MAG harmadik érzékelőjének első bekapcsolását is.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye