A JUICE űrszonda első adatrögzítése

Kapcsolódó

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

A JUICE űrszonda április 14-én indult bolygóközi útjára, tehát kb. két hete tartózkodik az űrben, de máris megtörtént az első adatrögzítése. A mágneses mezőre vonatkozó információk akkor érkeztek, amikor a magnetométerhez (J-MAG) tartozó, 10,6 m hosszú rudat telepítették. Ennek pontos időpontja április 21-e volt, ekkor a JUICE mintegy 1,7 millió km-re volt a Földtől. A J-MAG által gyűjtött adatok magát a kihelyezés pillanatát örökítették meg.

Forrás: ESA

Az ábrán a mágneses mező nagysága látható, mely két érzékelő adatát öleli fel, amit piros és türkizkék vonalakkal ábrázolnak. A telepítés előtt (sík vonal) és a telepítés alatt (görbe vonalak). A két érzékelőt az „árboc” külső szegmensére szerelték fel, egymástól kb. 3 m távolságra. Az OBS és IBS feliratok a külső (OBS) és a belső (IBS) érzékelők adatait jelzik. Utóbbi a JUICE hajtóművei közelében helyezkedik el, amik meglehetősen mágnesesek, ennek köszönhető az értékek közötti különbség.

Mint az megfigyelhető, a grafikon vonalai a rúd telepítésével folyamatosan változnak, melyek végezetül a nulla felé tendálnak, ami azt jelzi, hogy az imént említett rúd elérte a teljes hosszát.

A diagramot nagyon előzetes kalibrációk alapján állították össze. A műszer mélyrehatóbb üzembe helyezése a jövő héten kezdődik, ami magában foglalja a J-MAG harmadik érzékelőjének első bekapcsolását is.

Dark mode powered by Night Eye