A JUICE űrszonda felkészítésének utolsó fázisa

Kapcsolódó

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Gőzerővel zajlik a JUICE űrszonda felkészítése a 2023. április 13-án történő indításra. Az űrszonda február 9-én érkezett meg Francia Guyanába, a Kourou közelében található Guyana Űrközpontba, a mérnökök most az utolsó simításokat végzik mind az űrszondán, mind pedig az azt szállító Airane-5 hordozórakétán.

A JUICE űrszonda megérkezett Francia Guyanába
A JUICE űrszonda a Guyana Űrközpontban. – Kép forrása: ESA-CNES-Arianespace

Az űrszonda felkészítése

Az érkezés után az űrszondát a hasznos teher előkészítő létesítménybe szállították és kicsomagolták, így megkezdődhettek az indítására felkészítő utolsó folyamatok. Ez számos tesztet magába foglal, például szivárgásvizsgálatot, az elektromos rendszerek ellenőrzését, valamint a meghajtórendszerek teljesítményének vizsgálatait is.

Ezek a tesztek március közepéig tartanak, ezt követően az űrszondát átszállítják a Hazardous Processing Facility (HPF) nevű létesítménybe, ahol 3,5 tonna üzemanyaggal töltik fel az eszközt.

Miután ez megtörtént, az űrszondát az Ariane-5 rakéta összeszerelő üzemébe szállítják, ahol a hordozórakéta felső fokozatához illesztik.

Az utolsó tesztekkel párhuzamosan a rakéta összeszerelése is javában zajlik. Az első fokozat már készen várja a második fokozattal történő összeillesztését, mely a napokban megtörténik.

Az Ariane-5 első fokozata az összeszerelő létesítményben, oldalán a 2 db szilárd hajtóanyagú gyorsítórakétával.
Az Ariane-5 első fokozata az összeszerelő létesítményben, oldalán a 2 db szilárd hajtóanyagú gyorsítórakétával. – Kép forrása: ESA-CNES-Arianespace
Az Ariane-5 felső fokozatának előkészítése az első fokozatra történő ráemelésre.
Az Ariane-5 felső fokozatának előkészítése az első fokozatra történő ráemelésre. – Kép forrása: ESA-CNES-Arianespace

Út a Jupiter holdjaihoz

Amikor elérkezik az indítás napja, a JUICE űrszonda egy Ariane-5 rakéta tetején fog elindulni a világűrbe az ELA-3 indítóállásról. Ez lesz ennek a típusú rakétának az utolsó előtti indítása. Azt követően, hogy az űrszonda leválik a felső fokozatról, megkezdi nyolc évig tartó útját a Jupiterhez.

A JUICE összesen négy gravitációs hintamanővert fog végrehajtani: 2024 augusztusában a Föld-Hold rendszer, 2025 augusztusában a Vénusz, majd 2026 szeptemberében és 2029 januárjában még kétszer a Föld segítségével. Minden egyes ilyen elrepülés során a Föld-Hold, a Vénusz vagy a Föld gravitációját fogja kihasználni a sebességének növelésére, hajtóanyag használata nélkül.

A negyedik és egyben utolsó elrepülés befejezésekor a JUICE aphéliuma (pályájának Naptól legtávolabbi pontja) eléri a Jupiter keringési síkját. Feltéve, hogy a JUICE időben indul, és mind a négy gravitációs hintamanővert sikeresen végrehajtja, 2031 júliusában érkezik a Jupiterhez, és nem sokkal ezután először repül el a Ganymedes mellett.

A következő három évben a JUICE többször is elrepül a Ganymedes, a Callisto és az Europa mellett. Végül 2034 decemberében a Ganymedes körüli pályára áll, ahol küldetése hátralévő részét tölti, és 2035 végén becsapódik a hold felszínébe.

A küldetésről további részleteket az alábbi cikkünkben olvashattok.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye