A Juno legújabb felvétele az Europa holdról

Kapcsolódó

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

Megérkezett az első kép, melyet a Juno űrszonda készített, amikor nemrégiben elrepült a Jupiter jéggel borított holdja mellett. A szeptember 29-i felvétel az Europa, Annwn Regio elnevezésű, a hold egyenlítőjéhez közeli terület felszíni jellemzőit mutatja be mintegy 352 kilométer távolságból. A Juno ennek során mindösszesen két órán át tudott adatot gyűjteni, hiszen másodpercenként kb. 23,6 kilométeres relatív sebességgel száguldott el a Jupiter kísérője mellett. Ez a művelet módosította az űreszköz pályáját, ami így 43 napról 38 napra csökkent, ami a Jupiter körüli keringési időt illeti.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/SWRI/MSSS

Az űrszonda JunoCam kamerája által készített kép ezen szegmense az Europa felszínének az Egyenlítőtől északra eső részét nagyítja ki. A terminátor (nappali és éjszakai oldala közötti határvonal) mentén a fény és az árnyék közötti erőteljes kontraszt kiválóan kiemeli a durva terepviszonyokat, de a felszínen jól látszódnak a gerincek és a mélyedések is, ahogyan azok átívelnek a holdon. A terminátor közelében lévő hosszúkás gödör valószínűleg egy lepusztult becsapódási kráter lehet.

Az elrepülés során nagy felbontású (pixelenként 1 kilométer) képeket gyűjtötték, és értékes adatokat szereztek az Europa jégpáncéljának szerkezetéről, belsejéről, felszíni összetételéről és ionoszférájáról, valamint a holdnak a Jupiter magnetoszférájával való kölcsönhatásáról. „A tudományos csapat a Juno által készített teljes képsorozatot összehasonlítja a korábbi küldetések felvételeivel, hogy megállapítsák, változtak-e az Europa felszíni jellemzői az elmúlt két évtizedben” – mondta Candy Hansen, a Juno társkutatója.

Mivel az űrszonda teljes műszer- és érzékelőkészletét aktiválták, így a MWR (Microwave Radiometer) is tevékenykedett. Az általa kapott adatok új részletekkel szolgálnak majd arról, hogyan változik az Europa jégszerkezete a kéreg alatt. A tudósok nagy hasznát veszik ezen információknak, hiszen azokat felhasználhatják arra, hogy új ismereteket szerezzenek a holdról.

Dark mode powered by Night Eye