A Juno legújabb felvétele az Europa holdról

Kapcsolódó

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

A nap képe #1479 – Euclid űrtávcső felvételek

Az Euclid űrtávcső első, tudományos eredményeket szolgáltató felvételei. Az...

Megérkezett az első kép, melyet a Juno űrszonda készített, amikor nemrégiben elrepült a Jupiter jéggel borított holdja mellett. A szeptember 29-i felvétel az Europa, Annwn Regio elnevezésű, a hold egyenlítőjéhez közeli terület felszíni jellemzőit mutatja be mintegy 352 kilométer távolságból. A Juno ennek során mindösszesen két órán át tudott adatot gyűjteni, hiszen másodpercenként kb. 23,6 kilométeres relatív sebességgel száguldott el a Jupiter kísérője mellett. Ez a művelet módosította az űreszköz pályáját, ami így 43 napról 38 napra csökkent, ami a Jupiter körüli keringési időt illeti.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/SWRI/MSSS

Az űrszonda JunoCam kamerája által készített kép ezen szegmense az Europa felszínének az Egyenlítőtől északra eső részét nagyítja ki. A terminátor (nappali és éjszakai oldala közötti határvonal) mentén a fény és az árnyék közötti erőteljes kontraszt kiválóan kiemeli a durva terepviszonyokat, de a felszínen jól látszódnak a gerincek és a mélyedések is, ahogyan azok átívelnek a holdon. A terminátor közelében lévő hosszúkás gödör valószínűleg egy lepusztult becsapódási kráter lehet.

Az elrepülés során nagy felbontású (pixelenként 1 kilométer) képeket gyűjtötték, és értékes adatokat szereztek az Europa jégpáncéljának szerkezetéről, belsejéről, felszíni összetételéről és ionoszférájáról, valamint a holdnak a Jupiter magnetoszférájával való kölcsönhatásáról. „A tudományos csapat a Juno által készített teljes képsorozatot összehasonlítja a korábbi küldetések felvételeivel, hogy megállapítsák, változtak-e az Europa felszíni jellemzői az elmúlt két évtizedben” – mondta Candy Hansen, a Juno társkutatója.

Mivel az űrszonda teljes műszer- és érzékelőkészletét aktiválták, így a MWR (Microwave Radiometer) is tevékenykedett. Az általa kapott adatok új részletekkel szolgálnak majd arról, hogyan változik az Europa jégszerkezete a kéreg alatt. A tudósok nagy hasznát veszik ezen információknak, hiszen azokat felhasználhatják arra, hogy új ismereteket szerezzenek a holdról.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye