A Juno űrszonda kamerája megint nem működött megfelelően

Kapcsolódó

Official: Hungary’s astronaut will fly on Axiom-4 mission

Research astronaut Tibor Kapu will fly to the International...

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A 2011-ben indított Juno űrszonda, mely 2016. július 4-én állt pályára a Jupiter körül, mint első kutatóeszköz, ami a bolygó sűrű felhői alá hivatott betekinteni, ismét problémába ütközött képalkotás közben. A január 22-i, 48. közeli elrepülés során az űreszköz JunoCam műszere ugyanis nem készített el minden felvételt, amire utasítást kapott. A szondától kapott adatok szerint a kameránál hasonló probléma lépett fel, mint a múlt havi közeli elhaladáskor, amikor is a csapat egy rendellenes hőmérséklet-emelkedést tapasztalt a képalkotó bekapcsolása után.

A mostani alkalom abban különbözött, hogy a probléma hosszabb ideig, 23 órán keresztül állt fenn, szemben a decemberi hibajelenség 36 percével. Ennek köszönhetően a JunoCam első 214, elhaladás idejére tervezett képe használhatatlanná vált. Az előző esethez hasonlóan, amint a hőmérséklet-emelkedést okozó anomália megszűnt, a kamera ismét normálisan működött, és a fennmaradó 44 kép jó minőségű és használható volt.

A misszió csapata jelenleg értékeli a JunoCam adatait, melyeket a két legutóbbi, 47. és 48. elrepülés során szerzett. Emellett vizsgálja az anomália kiváltó okát is, valamint a szükséges elhárítási stratégiákat, miközben a képalkotó egyelőre bekapcsolt állapotban marad. További információ, hogy az űrszonda 49. elhaladása a Jupiter mellett március 1-jén várható.

A JunoCam felvétele, miután az visszatért a normál működéséhez. A kép 124 735 kilométerről készült. Forrás: NASA/JPL/SwRI/MSSS

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye