A Juno űrszonda közeledik a Jupiter Io holdjához

Kapcsolódó

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A 2011-ben indított Juno űrszonda ismét megközelíti Naprendszerünk ötödik bolygójának holdját, az Io-t. A Jupiter vulkanikus kísérőjéhez július 30-án fog megérkezni, mely esemény átveszi az eddigi legközelebbi elrepülés címet is; az űrszonda ezúttal 22 000 kilométerre fog elhaladni az Io mellett.

Az olasz építésű JIRAM (Jovian InfraRed Auroral Mapper) és más tudományos műszerek a művelet során olyan adatokat fognak gyűjteni, melyek várhatóan rengeteg információval szolgálnak majd a több száz kitörő vulkánról, amik olvadt lávát és kénes gázokat bocsátanak ki a Föld Holdjánál valamivel nagyobb Io-n.

Balról a Ganymede, Europa, és az Io, valamint a Jupiter látható a JunoCam által gyűjtött adatokból készült fotóillusztráción. Forrás: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

A Juno legutóbbi, május 16-i elrepülése során a JunoCam képalkotó 35 600 kilométerről készített egy felvételt, amelyen egy folt látható a hold Volund névre hallgató régiójában, az Egyenlítő közelében.

„Amikor összehasonlítottam a képet a Galileo és a New Horizons (1999-es és 2007-es) elrepülései során ugyanerről a területről, látható fényben készült felvételekkel, izgatottan figyeltem fel a változásokra a Volundnál, ahol a lávafolyam nyugat felé kiterjedt, és ahol északra egy másik vulkán körül friss lávafolyamok keletkeztek.” – mondta Jason Perry, az Arizonai Egyetem munkatársa.

Ugyanezen elhaladás során a JIRAM is talált egy hasonló érdekességet. Az Olasz Űrügynökség által épített infravörös képalkotó berendezés képes volt megörökíteni a 202 kilométer széles Loki Patera elnevezésű legnagyobb vulkanikus mélyedést. A kutatócsoport reméli, hogy a következő, július végi elrepüléskor újból megtekintheti ezt a képződményt.

Az Io holdról 2023 májusában készült JunoCam-felvételek jobbra fent és lent azt mutatják, hogy a Volund-A és B vulkánokat körülvevő lávamezők egyre nagyobbnak tűnnek. Forrás: NASA/JPL/JHUAPL/SWRI/MSSS
Dark mode powered by Night Eye