A Juno űrszonda közeledik a Jupiter Io holdjához

Kapcsolódó

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Negyedik kudarcát szenvedte el a kínai Hyperbola-1 rakéta

A hordozó negyedik fokozatának meghibásodása a jármű és három...

A 2011-ben indított Juno űrszonda ismét megközelíti Naprendszerünk ötödik bolygójának holdját, az Io-t. A Jupiter vulkanikus kísérőjéhez július 30-án fog megérkezni, mely esemény átveszi az eddigi legközelebbi elrepülés címet is; az űrszonda ezúttal 22 000 kilométerre fog elhaladni az Io mellett.

Az olasz építésű JIRAM (Jovian InfraRed Auroral Mapper) és más tudományos műszerek a művelet során olyan adatokat fognak gyűjteni, melyek várhatóan rengeteg információval szolgálnak majd a több száz kitörő vulkánról, amik olvadt lávát és kénes gázokat bocsátanak ki a Föld Holdjánál valamivel nagyobb Io-n.

Balról a Ganymede, Europa, és az Io, valamint a Jupiter látható a JunoCam által gyűjtött adatokból készült fotóillusztráción. Forrás: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

A Juno legutóbbi, május 16-i elrepülése során a JunoCam képalkotó 35 600 kilométerről készített egy felvételt, amelyen egy folt látható a hold Volund névre hallgató régiójában, az Egyenlítő közelében.

„Amikor összehasonlítottam a képet a Galileo és a New Horizons (1999-es és 2007-es) elrepülései során ugyanerről a területről, látható fényben készült felvételekkel, izgatottan figyeltem fel a változásokra a Volundnál, ahol a lávafolyam nyugat felé kiterjedt, és ahol északra egy másik vulkán körül friss lávafolyamok keletkeztek.” – mondta Jason Perry, az Arizonai Egyetem munkatársa.

Ugyanezen elhaladás során a JIRAM is talált egy hasonló érdekességet. Az Olasz Űrügynökség által épített infravörös képalkotó berendezés képes volt megörökíteni a 202 kilométer széles Loki Patera elnevezésű legnagyobb vulkanikus mélyedést. A kutatócsoport reméli, hogy a következő, július végi elrepüléskor újból megtekintheti ezt a képződményt.

Az Io holdról 2023 májusában készült JunoCam-felvételek jobbra fent és lent azt mutatják, hogy a Volund-A és B vulkánokat körülvevő lávamezők egyre nagyobbnak tűnnek. Forrás: NASA/JPL/JHUAPL/SWRI/MSSS
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye