A Juno űrszonda szerves anyagokat figyelt meg a Jupiter holdjának felszínén

Kapcsolódó

Új teherszállítási és hőpajzs technológiák a NASA támogatásával

Két amerikai kisvállalkozás, név szerint a Canopy Aerospace Inc.,...

A nap képe #1305 – Herbig-Haro 797

A James Webb űrteleszkóp közeli infravörös kamerájának (NIRCam) felvétele...

Ezt nem láttuk jönni: a Jeff Bezos vezette Amazon három indítással bízta meg a SpaceX-et

A Kuiper internetszolgáltató műholdak a Starlink vetélytársaként működnek majd,...

Angola csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Immáron 33 nemzetet számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis Bulgária...

Az orosz kormányzat jóváhagyta a kínai holdbázis-projektben való együttműködés ratifikálását

Az eddigi szándéknyilatkozat után immár hivatalos szintre emelik az...

A NASA friss fejleményeket közölt a Juno kutatásaival kapcsolatban, miszerint űrszondájuk ásványi sókat és szerves anyagokat figyelt meg a Ganymedes felszínén. A felfedezéshez szükséges adatokat az ún. Jovian InfraRed Auroral Mapper, azaz a JIRAM spektrométer szolgáltatta, melyeket akkor gyűjtött, amikor a szonda elhaladt a Merkúrnál is nagyobb hold mellett. Érdekesség, hogy több eszköz, mint például a Hubble űrteleszkóp, vagy a VLT (ESO’s Very Large Telescope) korábbi spektroszkópiai megfigyelései már utaltak az említettek jelenlétére, de térbeli felbontásuk túl alacsony volt a konkrét meghatározásukra.

A Juno 2021. június 7-én nagyjából 1000 kilométerre „suhant” el a Jupiter holdja mellett, röviddel a legközelebbi pont elhagyása után pedig a JIRAM infravörös felvételeket (lényegében az anyagok kémiai ujjlenyomatait) készített annak felszínéről. A műszer adatai ennek során példa nélküli térbeli felbontást értek el az infravörös spektroszkópia terén (pixelenként több mint 1 kilométer), mellyel a tudósok képesek voltak olyan anyagok egyedi spektrális jellemzőit észlelni és elemezni, mint az ammónium-klorid, nátrium-bikarbonát és az esetleges alifás aldehidek.

A JIRAM feldolgozott adatai a Galileo és a Voyager űrszondák optikai felvételeinek mozaikjára vannak helyezve. Forrás: NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM/Brown University
Dark mode powered by Night Eye