A Juno űrszonda szerves anyagokat figyelt meg a Jupiter holdjának felszínén

Kapcsolódó

Harmadszor is sikerült felvenni a kapcsolatot a SLIM holdi leszállóegységgel!

A japán űreszköz bravúros teljesítménye tovább folytatódik a Hold...

Napvitorla-technológiával indult idei ötödik útjára az Electron hordozó

Újabb küldetésre (Beginning Of The Swarm) indult a Rocket...

300. alkalommal tért vissza sikeresen egy Falcon-9 első fokozat

2015. december 21. előtt még sci-fi-be illő jelenet volt,...

A nap képe #1448 – Black Brant-IX indítás

Cindy Fuentes Rosal, a NASA mérnöke búcsút int a...

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A NASA friss fejleményeket közölt a Juno kutatásaival kapcsolatban, miszerint űrszondájuk ásványi sókat és szerves anyagokat figyelt meg a Ganymedes felszínén. A felfedezéshez szükséges adatokat az ún. Jovian InfraRed Auroral Mapper, azaz a JIRAM spektrométer szolgáltatta, melyeket akkor gyűjtött, amikor a szonda elhaladt a Merkúrnál is nagyobb hold mellett. Érdekesség, hogy több eszköz, mint például a Hubble űrteleszkóp, vagy a VLT (ESO’s Very Large Telescope) korábbi spektroszkópiai megfigyelései már utaltak az említettek jelenlétére, de térbeli felbontásuk túl alacsony volt a konkrét meghatározásukra.

A Juno 2021. június 7-én nagyjából 1000 kilométerre „suhant” el a Jupiter holdja mellett, röviddel a legközelebbi pont elhagyása után pedig a JIRAM infravörös felvételeket (lényegében az anyagok kémiai ujjlenyomatait) készített annak felszínéről. A műszer adatai ennek során példa nélküli térbeli felbontást értek el az infravörös spektroszkópia terén (pixelenként több mint 1 kilométer), mellyel a tudósok képesek voltak olyan anyagok egyedi spektrális jellemzőit észlelni és elemezni, mint az ammónium-klorid, nátrium-bikarbonát és az esetleges alifás aldehidek.

A JIRAM feldolgozott adatai a Galileo és a Voyager űrszondák optikai felvételeinek mozaikjára vannak helyezve. Forrás: NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM/Brown University
Dark mode powered by Night Eye