A Jupiter Europa nevű holdjának felszínén is szén-dioxidot fedeztek fel

Kapcsolódó

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

Ahogy nemrég a K2-18b exobolygó esetében, úgy most is a James Webb űrtávcsőnek köszönhetően mutattak ki szénvegyületet, ezúttal viszont a Naprendszeren belül.

Azt már jó ideje tudják a kutatók és a csillagászok, hogy a Jupiter Europa nevű holdja az egyik a kevés lehetséges égitest közül Naprendszerünkben, ahol akár a legegyszerűbb életformák jelen lehetnek, ezért ez az egyik olyan célpont, ami leginkább foglalkoztatja a szakembereket és egyre több kutatást végeznek el esetében, hogy minél jobban megismerhessék felépítését, jellemzőit.

Korábbi kutatások már beigazolták, hogy a felszíni jégtakaró alatt sós óceán is jelen van folyékony állapotban, de a kutatók most új felfedezést tettek a James Webb űrtávcső segítségével. A felszínen ugyanis szén-dioxid jelenlétét azonosították be, mely szinte biztosan nem az űrből érkező meteoritokból származik, hanem a felszín alatti óceánban keletkezhetett.
„A földi élet szereti a sokszínűséget kémiai összetétel szempontjából – minél többféle összetételt ismerünk itt meg, annál jobban tudunk következtetni más világok lehetséges kémiai felépítésére, és akár kezdetleges életforma kialakulásának lehetőségét is jobban ki tudjuk mutatni. A mi szén alapú életformánk részletes ismerete jó kiindulópont más égitestek vizsgálatánál” – magyarázta a felfedezéssel kapcsolatban Geronimo Villaneuva, a NASA Goddard Űrközpontjának egyik munkatársa.

A Webb NIRSpec (közel-infravörös spektrográf) műszerének megfigyelései alapján az Europa felszínén a szén-dioxid a legnagyobb mennyiségben a Tara nevű régióban található. Ez egy geológiai értelemben fiatal terület, amely újra és újra felszínre tört az idők során, ezért is nevezik a kutatók „káoszterepnek”. A felszíni jég emiatt megrepedt, és valószínűleg anyagcsere folyamat ment végbe a felszín alatti óceán és a jeges felszín között.
A szén-dioxid nem stabil állapotában van jelen az Europa felszínén, ezért a tudósok szerint valószínű, hogy geológiai értelemben a közelmúltban kerülhetett oda. Ezt a következtetést erősíti meg az is, hogy a Tara egy fiatal domborzati régiónak számít. Abban viszont már kisebb az egyetértés tudományos körökben, hogy az Europa óceánja mennyire kapcsolódik a felszínhez. Villaneuva szerint viszont épp ez az a vitás kérdés, ami nagy lendületet adott a hold még mélyrehatóbb kutatásának.
Érdekesség, hogy a mostani felfedezés csak néhány percnyi távcsőidő alapján született, ez is azt bizonyítja, mennyire fontos szerepet is játszik a Webb napjaink tudományos életében, és ki tudja, mennyi érdekes és akár döntő felfedezést tesznek a kutatók a segítségével a jövőben.

A Webb NIRCam műszerével készült grafika az Europa felszínéről. A kompozíciós térképeken a fehér pixelek a szén-dioxidnak felelnek meg a Tara régióban (középen és jobbra). További koncentrációk figyelhetők meg a Powys Regio nevű terület egyes részein (balra). A második és a harmadik képen kristályos szén-dioxid, míg a negyedik panelen a szén-dioxid komplex és amorf formája látható. Források: Geronimo Villanueva (NASA/GSFC), Samantha Trumbo (Cornell Univ.), Alyssa Pagan, NASA, ESA, CSA

A NASA 2024 októberében tervezi indítani az Europa Clipper űrszondát, hogy az Europa holdnál közeli elrepülések tucatjait hajtsa végre, ezzel további, még részletesebb adatokat szolgáltatva. Addig is a James Webb űrtávcsővel folytatódik az érdekes hold tanulmányozása és a lehetséges életformák utáni kutatás.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye