A kínai Csang’e-7 küldetés a Hold déli pólusát célozza

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

Az orbiterből, leszállóegységből, roverből, valamint a Csüecsiao-2 szatellitből álló Csang’e-7 küldetés egy nemrégiben közzétett cikk szerint a Hold déli pólusát fogja célba venni, mégpedig egy viszonylag jól megvilágított területet, a Shackleton-kráter peremét. A leszállóegység ezen a helyszínen próbálja majd meg a landolást, mely az eddigi tervek szerint 2026-ban valósulhat meg. Ez a térség az imént említett kedvező fényforrás mellett közel van az állandóan árnyékban lévő régiókhoz is, ahol vízjég is előfordulhat.

Első mozzanatként a Csüecsiao-2 műholdat fogják felbocsátani egy Hosszú Menetelés-8 hordozó segítségével, amit jelenleg 2024 elejére datáltak. A megközelítőleg 1200 kilogrammos űreszközt egy 4,2 méter átmérőjű parabola antennával fogják felszerelni, és több mint nyolcéves élettartamra tervezik.

A misszió fő célja, hogy értékes adatokat szolgáltasson a jövőbeli holdkutatáshoz és a holdi erőforrások lehetséges kiaknázásához, illetve hasznosításához, de fontos „építőelemként” is szolgál az International Lunar Research Station (ILRS) megvalósításában. A projekt egy holdi kutatóbázis megépítését foglalja magában, amelyhez Kína folyamatosan igyekszik partnereket gyűjteni; legutóbb Egyiptom csatlakozott az ILRS-hez. A program alappillérét a korábbi bejelentések alapján két küldetés adja: cikkünk főszereplője, a Csang’e-7, valamint a legkorábban 2028-ban útnak induló Csang’e-8, aminek mozgatórugója többek között a helyi geológiai viszonyok feltérképezése és elemzése, valamint a felszíni minták begyűjtése és azok vizsgálata lesz.

A Shackleton-kráter. Forrás: NASA/KARI/ASU
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye