A kínai Csang’e-7 küldetés a Hold déli pólusát célozza

Kapcsolódó

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Az orbiterből, leszállóegységből, roverből, valamint a Csüecsiao-2 szatellitből álló Csang’e-7 küldetés egy nemrégiben közzétett cikk szerint a Hold déli pólusát fogja célba venni, mégpedig egy viszonylag jól megvilágított területet, a Shackleton-kráter peremét. A leszállóegység ezen a helyszínen próbálja majd meg a landolást, mely az eddigi tervek szerint 2026-ban valósulhat meg. Ez a térség az imént említett kedvező fényforrás mellett közel van az állandóan árnyékban lévő régiókhoz is, ahol vízjég is előfordulhat.

Első mozzanatként a Csüecsiao-2 műholdat fogják felbocsátani egy Hosszú Menetelés-8 hordozó segítségével, amit jelenleg 2024 elejére datáltak. A megközelítőleg 1200 kilogrammos űreszközt egy 4,2 méter átmérőjű parabola antennával fogják felszerelni, és több mint nyolcéves élettartamra tervezik.

A misszió fő célja, hogy értékes adatokat szolgáltasson a jövőbeli holdkutatáshoz és a holdi erőforrások lehetséges kiaknázásához, illetve hasznosításához, de fontos „építőelemként” is szolgál az International Lunar Research Station (ILRS) megvalósításában. A projekt egy holdi kutatóbázis megépítését foglalja magában, amelyhez Kína folyamatosan igyekszik partnereket gyűjteni; legutóbb Egyiptom csatlakozott az ILRS-hez. A program alappillérét a korábbi bejelentések alapján két küldetés adja: cikkünk főszereplője, a Csang’e-7, valamint a legkorábban 2028-ban útnak induló Csang’e-8, aminek mozgatórugója többek között a helyi geológiai viszonyok feltérképezése és elemzése, valamint a felszíni minták begyűjtése és azok vizsgálata lesz.

A Shackleton-kráter. Forrás: NASA/KARI/ASU
Dark mode powered by Night Eye