A kínai Landspace máris nagyobb rakétában gondolkozik

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

A Csucsüe-3 rozsdamentes acélból készülő, újrahasználható hordozó lesz.

Néhány napja, egy konferencián mutatta be a Landspace elnök-vezérigazgatója az újgenerációs Csucsüe-3 terveit, mely a júliusban a világ első metán meghajtású rakétájaként orbitális pályára álló Csucsüe-2 továbbfejlesztett változataként fog bemutatkozni.

A magáncég minden bizonnyal még a tervezés legelején járhat, ezért a hordozó paraméterei közül nem sokra derült fény, egyelőre csak a hasznos teherkapacitásokról számoltak be. A két fokozatú rakéta eldobható (egyszer használatos) módban 20 tonnát, távolabbi visszatérési pálya esetén 16,5 tonnát, míg az indítókomplexumba való visszatérés esetén 10 tonnát lesz képes alacsony Föld körüli pályára állítani. Az első fokozatot a SpaceX Falcon-9 rakétájához hasonlóan aerodinamikai terelőlapokkal (aerorács vagy angolul grid fin), illetve leszállólábakkal látják el, míg az üzemanyagtartályok a Starshiphez hasonlóan rozsdamentes acélból készülnek majd. 

A Csucsüe-3 első bemutatója. Forrás: Space Enthusiasts Network

Kína jó néhány éve felismerte, hogy a nagy állami projektek mellett a kereskedelmi magáncégek felé is nyitni kell, ezért a 2015-ben alapított Landspace mellett gombaszerűen kezdtek szaporodni a vállalatok: mára az iSpace, a Galactic Energy, a Space Pioneer és a Deep Blue Aerospace is több érdekes tervvel hívta fel magára a figyelmet, de mind közül a Landspace jutott a legmesszebb. Lendületüket jól bizonyítja, hogy akár már decemberben végrehajthatják második indításukat a Csucsüe-2-vel, melynek rakománya még nem ismert. De ha ez az indítás is sikerrel lezajlik, a Csucsüe-3 fejlesztése még nagyobb sebességre kapcsolhat. 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye