A kínai Landspace máris nagyobb rakétában gondolkozik

Kapcsolódó

Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek...

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

A Csucsüe-3 rozsdamentes acélból készülő, újrahasználható hordozó lesz.

Néhány napja, egy konferencián mutatta be a Landspace elnök-vezérigazgatója az újgenerációs Csucsüe-3 terveit, mely a júliusban a világ első metán meghajtású rakétájaként orbitális pályára álló Csucsüe-2 továbbfejlesztett változataként fog bemutatkozni.

A magáncég minden bizonnyal még a tervezés legelején járhat, ezért a hordozó paraméterei közül nem sokra derült fény, egyelőre csak a hasznos teherkapacitásokról számoltak be. A két fokozatú rakéta eldobható (egyszer használatos) módban 20 tonnát, távolabbi visszatérési pálya esetén 16,5 tonnát, míg az indítókomplexumba való visszatérés esetén 10 tonnát lesz képes alacsony Föld körüli pályára állítani. Az első fokozatot a SpaceX Falcon-9 rakétájához hasonlóan aerodinamikai terelőlapokkal (aerorács vagy angolul grid fin), illetve leszállólábakkal látják el, míg az üzemanyagtartályok a Starshiphez hasonlóan rozsdamentes acélból készülnek majd. 

A Csucsüe-3 első bemutatója. Forrás: Space Enthusiasts Network

Kína jó néhány éve felismerte, hogy a nagy állami projektek mellett a kereskedelmi magáncégek felé is nyitni kell, ezért a 2015-ben alapított Landspace mellett gombaszerűen kezdtek szaporodni a vállalatok: mára az iSpace, a Galactic Energy, a Space Pioneer és a Deep Blue Aerospace is több érdekes tervvel hívta fel magára a figyelmet, de mind közül a Landspace jutott a legmesszebb. Lendületüket jól bizonyítja, hogy akár már decemberben végrehajthatják második indításukat a Csucsüe-2-vel, melynek rakománya még nem ismert. De ha ez az indítás is sikerrel lezajlik, a Csucsüe-3 fejlesztése még nagyobb sebességre kapcsolhat. 

Dark mode powered by Night Eye