A kínai marsjárónál is jelentkeztek a por lerakódásának jelei

Kapcsolódó

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

A CNSA (Kínai Nemzeti Űrhivatal) tegnap tett közzé egy összehasonlítást, amiben azt mutatták be, hogy milyen hatással volt a marsi por lerakódása a Csuzsung marsjáróra eddigi közel egyéves küldetése alatt. A bejegyzésben elmondták, hogy a napelemekre lerakódott porréteg egy bizonyos fokig az energiaellátást is akadályozza jelenleg, de ettől nem kell nagyon tartani, ugyanis a kínai mérnökök erre már kidolgoztak egy megoldást: ha egy bizonyos szint alá csökken a napelemek teljesítménye a por miatt, akkor azoknak a dőlésszögét meg tudják változtatni (a talaj felé fordítják őket), és így a porszemcsék a talajra esnének. A küldetés tervezésekor a napelemeket egy olyan réteggel vonták be, ami megakadályozza a por hozzátapadását a felületükhöz, így szinte minden porszemcsétől meg tudnak egy ilyen „takarítás” során válni.

A rover ennek ellenére továbbra is jó állapotban van, és probléma nélkül üzemel a Mars felszínén, immár 307 napja és 1784 méter megtétele után. A Tienven-1 keringőegység is folyamatosan végzi a munkáját, ami jelenleg űrfelvételek készítésében és telekommunikációs kapcsolattartásban merül ki. A kínai űrszonda jelentős porviharokat kapott lencsevégre az északi féltekén, valamint a Csuzsung és az amerikai Persverance rovert is sikerült lefotóznia Mars körüli pályáról. A Tienven-1 610 napja kering a Vörös bolygó körül.

Bal oldalon a rovert láthatjuk 2021 májusában (Sol 5), jobb oldalon pedig 2022. január 22-én (Sol 247). Kép forrása: CNSA/PEC

A Csuzsung napelemtisztító mechanizmusa. Kép forrása: CNSA

A Tienven-1 felvételei a Mars északi féltekéjén dúló porviharokról. Kép forrása: CNSA/PEC

A Perseverance rover kb. 200 méterre a leszállási helyétől 2022. március 7-én. Kép forrása: CNSA/PEC

Dark mode powered by Night Eye