A kínai marsjárónál is jelentkeztek a por lerakódásának jelei

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

A CNSA (Kínai Nemzeti Űrhivatal) tegnap tett közzé egy összehasonlítást, amiben azt mutatták be, hogy milyen hatással volt a marsi por lerakódása a Csuzsung marsjáróra eddigi közel egyéves küldetése alatt. A bejegyzésben elmondták, hogy a napelemekre lerakódott porréteg egy bizonyos fokig az energiaellátást is akadályozza jelenleg, de ettől nem kell nagyon tartani, ugyanis a kínai mérnökök erre már kidolgoztak egy megoldást: ha egy bizonyos szint alá csökken a napelemek teljesítménye a por miatt, akkor azoknak a dőlésszögét meg tudják változtatni (a talaj felé fordítják őket), és így a porszemcsék a talajra esnének. A küldetés tervezésekor a napelemeket egy olyan réteggel vonták be, ami megakadályozza a por hozzátapadását a felületükhöz, így szinte minden porszemcsétől meg tudnak egy ilyen „takarítás” során válni.

A rover ennek ellenére továbbra is jó állapotban van, és probléma nélkül üzemel a Mars felszínén, immár 307 napja és 1784 méter megtétele után. A Tienven-1 keringőegység is folyamatosan végzi a munkáját, ami jelenleg űrfelvételek készítésében és telekommunikációs kapcsolattartásban merül ki. A kínai űrszonda jelentős porviharokat kapott lencsevégre az északi féltekén, valamint a Csuzsung és az amerikai Persverance rovert is sikerült lefotóznia Mars körüli pályáról. A Tienven-1 610 napja kering a Vörös bolygó körül.

Bal oldalon a rovert láthatjuk 2021 májusában (Sol 5), jobb oldalon pedig 2022. január 22-én (Sol 247). Kép forrása: CNSA/PEC

A Csuzsung napelemtisztító mechanizmusa. Kép forrása: CNSA

A Tienven-1 felvételei a Mars északi féltekéjén dúló porviharokról. Kép forrása: CNSA/PEC

A Perseverance rover kb. 200 méterre a leszállási helyétől 2022. március 7-én. Kép forrása: CNSA/PEC

Dark mode powered by Night Eye