A kínai marsjárónál is jelentkeztek a por lerakódásának jelei

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

A CNSA (Kínai Nemzeti Űrhivatal) tegnap tett közzé egy összehasonlítást, amiben azt mutatták be, hogy milyen hatással volt a marsi por lerakódása a Csuzsung marsjáróra eddigi közel egyéves küldetése alatt. A bejegyzésben elmondták, hogy a napelemekre lerakódott porréteg egy bizonyos fokig az energiaellátást is akadályozza jelenleg, de ettől nem kell nagyon tartani, ugyanis a kínai mérnökök erre már kidolgoztak egy megoldást: ha egy bizonyos szint alá csökken a napelemek teljesítménye a por miatt, akkor azoknak a dőlésszögét meg tudják változtatni (a talaj felé fordítják őket), és így a porszemcsék a talajra esnének. A küldetés tervezésekor a napelemeket egy olyan réteggel vonták be, ami megakadályozza a por hozzátapadását a felületükhöz, így szinte minden porszemcsétől meg tudnak egy ilyen „takarítás” során válni.

A rover ennek ellenére továbbra is jó állapotban van, és probléma nélkül üzemel a Mars felszínén, immár 307 napja és 1784 méter megtétele után. A Tienven-1 keringőegység is folyamatosan végzi a munkáját, ami jelenleg űrfelvételek készítésében és telekommunikációs kapcsolattartásban merül ki. A kínai űrszonda jelentős porviharokat kapott lencsevégre az északi féltekén, valamint a Csuzsung és az amerikai Persverance rovert is sikerült lefotóznia Mars körüli pályáról. A Tienven-1 610 napja kering a Vörös bolygó körül.

Bal oldalon a rovert láthatjuk 2021 májusában (Sol 5), jobb oldalon pedig 2022. január 22-én (Sol 247). Kép forrása: CNSA/PEC

A Csuzsung napelemtisztító mechanizmusa. Kép forrása: CNSA

A Tienven-1 felvételei a Mars északi féltekéjén dúló porviharokról. Kép forrása: CNSA/PEC

A Perseverance rover kb. 200 méterre a leszállási helyétől 2022. március 7-én. Kép forrása: CNSA/PEC

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye