A Kínai Nemzeti Űrügynökség kész a nyugati Holdkutató küldetéseknél való együttműködésre is

Kapcsolódó

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

A nap képe #1479 – Euclid űrtávcső felvételek

Az Euclid űrtávcső első, tudományos eredményeket szolgáltató felvételei. Az...

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Úgy tűnik, a jövőben enyhülhet a hűvös viszony Kína és a nyugati világ űripari kapcsolatában: a napokban ugyanis a CNSA (Kínai Nemzeti Űrügynökség) elfogadta a NASA és más nemzetközi partnerek igényét arra vonatkozóan, hogy saját Holdkutató küldetéseik során a Csüecsiao holdi adatátjátszó műholdat is használják a kommunikációs csatornák megfelelő fenntartásához. A magyarul „Szarka híd” nevű űreszközt 2018. május 21-én indította el a CNSA a Nap-Föld rendszer Lagrange-2 pontjához több céllal is: egyrészt a műhold egyik holland építésű antennája lehetővé teszi a mélyűrből érkező, 1-80 MHz közötti frekvenciájú rádióhullámok vételét, melyek hasznos információkat tartalmazhatnak a korai univerzumról. Másrészt a Csüecsiao fontos szerepet játszott a szintén 2018-ban felbocsátott Csang’-e-4 holdi leszállóegység felé küldött parancsok kiadásánál, illetve az adatok Földre történő továbbításánál. A megfelelő holdi kommunikációs csatorna biztosítása tehát nagy segítséget jelenthet pl. a NASA-nak majd az Artemis-programban, hiszen az amerikai űrhivatal egyelőre nem rendelkezik hasonló űreszközzel, és az is kérdéses, hogy a Lunar Gateway űrállomás mikortól tudja betölteni többek között adattovábbító szerepét.

Az már ismert egy ideje, hogy Kína a Roszkoszmosszal és más ázsiai partnerekkel tervezi saját holdi kutatóbázisát, az International Lunar Research Station-t megépíteni és üzemeltetni, azonban a nyitás a nyugati űrügynökségek és magáncégek felé mindenképp örömteli és biztató a közeljövőt illetően, ami elősegítheti még több holdi misszió tervezését, illetve a már meghirdetett küldetések előkészítésének felgyorsítását.

Forrás: Lunar Exploration and Space Engineering Center
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye