A KPLO holdi űrszonda „leszállítva”

Kapcsolódó

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A nap képe #1508 – ISS napelemtáblák

A napfelkelte első sugarai, melyek megcsillannak a Nemzetközi Űrállomás...

Ebben a hónapban már biztosan nem térhet vissza a Földre a Starliner

Egy tegnapi közleményben újabb halasztást jelentettek be a NASA...

A SpaceX idei 34. indítását is sikerrel zárta, így a KPLO űrszonda elindulhatott a Hold irányába, ahol teljesítheti mindazt a tudományos műveletet, amit kitűztek számára. Az indítást a Spacejunkie utazócsapata ismét a helyszínről figyelte és dokumentálta, hasonlóan, mint a SBIRS GEO-6 küldetés során.

A startra a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásáról került sor, ahonnan 93. alkalommal kezdte meg útját a Falcon-9. A hordozó 9 db Merlin 1D hajtóműve magyar idő szerint 01:08-kor „üvöltött” fel, melyek a magasba emelték a 70 méter magas rakétát. A következő fontosabb mérföldkövet T+01:15-kor érte el a „Sólyom”, ekkor következett be a Max-q-nak nevezett jelenség, azaz a rakétára nehezedő legnagyobb aerodinamikai nyomás pillanata. Miután ezt mindenféle rendellenesség nélkül átvészelte, következett a MECO (Main Engine Cutoff), tehát a főhajtóművek leállása T+02:35-kor, majd pár másodperc múlva az első és a második fokozat szétválása, és az 1 db vákuum-optimalizált Merlin 1D beindítása (SES-1). A küldetés 3. percénél az áramvonalazó kúpok is hiba nélkül leváltak, hiszen a hasznos teher védelme ekkorra már nem indokolt. A B1052-6 jelű első fokozat mindeközben megkezdte a visszatéréshez szükséges manővereket, hogy 9 perccel az indulása után leszállhasson a „Just Read the Instructions” drónhajóra. A száma így B1052.6-ra módosult, mellyel jelzik, hogy a booster sikeresen teljesítette hatodik misszióját is. T+40:22-kor került sor a küldetés utolsó mozzanatára, amikor is a Falcon-9 második fokozata pályára állította a Dél-Koreai Űrkutatási Hivatal (KARI) Hold körüli keringőegységét, a KPLO-t. Ezzel újabb tökéletes indítást jegyezhet fel a neve mellé a SpaceX, akik rekordnak számító 34 indításnál tartanak 2022-ben.

Fotó: Spacejunkie/Szabó Bence

Fotó: Spacejunkie/Szabó Bence

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye