A KPLO holdi űrszonda „leszállítva”

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

A SpaceX idei 34. indítását is sikerrel zárta, így a KPLO űrszonda elindulhatott a Hold irányába, ahol teljesítheti mindazt a tudományos műveletet, amit kitűztek számára. Az indítást a Spacejunkie utazócsapata ismét a helyszínről figyelte és dokumentálta, hasonlóan, mint a SBIRS GEO-6 küldetés során.

A startra a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásáról került sor, ahonnan 93. alkalommal kezdte meg útját a Falcon-9. A hordozó 9 db Merlin 1D hajtóműve magyar idő szerint 01:08-kor „üvöltött” fel, melyek a magasba emelték a 70 méter magas rakétát. A következő fontosabb mérföldkövet T+01:15-kor érte el a „Sólyom”, ekkor következett be a Max-q-nak nevezett jelenség, azaz a rakétára nehezedő legnagyobb aerodinamikai nyomás pillanata. Miután ezt mindenféle rendellenesség nélkül átvészelte, következett a MECO (Main Engine Cutoff), tehát a főhajtóművek leállása T+02:35-kor, majd pár másodperc múlva az első és a második fokozat szétválása, és az 1 db vákuum-optimalizált Merlin 1D beindítása (SES-1). A küldetés 3. percénél az áramvonalazó kúpok is hiba nélkül leváltak, hiszen a hasznos teher védelme ekkorra már nem indokolt. A B1052-6 jelű első fokozat mindeközben megkezdte a visszatéréshez szükséges manővereket, hogy 9 perccel az indulása után leszállhasson a „Just Read the Instructions” drónhajóra. A száma így B1052.6-ra módosult, mellyel jelzik, hogy a booster sikeresen teljesítette hatodik misszióját is. T+40:22-kor került sor a küldetés utolsó mozzanatára, amikor is a Falcon-9 második fokozata pályára állította a Dél-Koreai Űrkutatási Hivatal (KARI) Hold körüli keringőegységét, a KPLO-t. Ezzel újabb tökéletes indítást jegyezhet fel a neve mellé a SpaceX, akik rekordnak számító 34 indításnál tartanak 2022-ben.

Fotó: Spacejunkie/Szabó Bence

Fotó: Spacejunkie/Szabó Bence

Dark mode powered by Night Eye