A Kuajcsou rakéta újrahasználható tesztverziója is sikeres tesztugrást hajtott végre!

Kapcsolódó

Diákok segítségével épült műholdakkal indul az Alpha rakéta

Jelen tervek szerint június utolsó napjaiban kerül sor az...

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Ez rövid időn belül már a harmadik kínai rakétatípus, melynek prototípusával jelentős előrelépést ér el a gyártója.

Szinte csak kapkodjuk a fejünket az utóbbi hónapok kínai tesztjei láttán, hiszen sorra jönnek a hírek az újrahasználható koncepcióra épülő különböző rakétatípusok prototípusaival végrehajtott tesztugrásokról! Legutóbb pont egy hete a Landspace tesztelte első alkalommal a Csucsüe-3 függőleges felszállásra és leszállásra képes tesztalanyát, ma pedig az Aerospace Science and Industry Rocket Technology Co., Ltd. (másik nevén a CASIC Expace) számolt be egy sikeres tesztugrásról. Bár ez jóval rövidebb időtartamú és kisebb magasságú volt, mind a Landspace tesztje, mégis mindenképp említésre méltó, hiszen november óta (amikor az iSpace Hyperbola-2Y tesztrakétája emelkedett fel és szállt le sikeresen), a Kuajcsou újrahasználható verziója már a harmadik orbitális rakétatípus, mely ezt a fontos mérföldkövet eléri a fejlesztésében.

Ahogy az említett két másik hordozó, úgy ez is metalox (cseppfolyósított metán és oxigén üzemű) hajtóművel van felszerelve. A mai első kísérlet során a tesztrakéta 22 mp-ig volt a levegőben, 9 mp-ig lebegett, majd 0,15 méteres pontossággal ért földet (a magasságról nem számoltak be, de a felvételek alapján néhány méter lehetett).
A Kuajcsou rakétacsalád jelenleg üzemben lévő verziói szilárd hajtóanyagú járművek, melynek köszönhetően kis méretük ellenére viszonylag nagy hasznos teherkapacitással rendelkeznek. Hátrányuk, hogy jóval környezetszennyezőbbek, mint a metalox üzemű, modernebb orbitális rakéták, így ha a CASC Expace sikerre viszi az újgenerációs Kuajcsou fejlesztését, egyben környezetkímélőbb rakétát is fognak tudni alkalmazni.

 A tesztről készült videó:

A fejlesztő csapat a rakéta első tesztugrása után. Fotó: CASIC Expace
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye