A Launcher E-2 rakétamotorja elérte teljes tolóerejét

Kapcsolódó

A Szojuz MSz-22 március 28-án tér vissza a Földre

A sérült Szojuz űrhajó a terveknek megfelelően űrhajósok nélkül...

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

A hawthorne-i székhelyű Launcher startup vállalat E-2 névre hallgató hajtóműve elérte névleges tolóerejét. A tesztre a Stennis Űrközpontban került sor, ahol a Launcher rakétamotorja először volt képes sikeresen demonstrálni teljes tolóerejét, a kívánt nyomást, valamint az oxidálószer/üzemanyag keverékének arányát. A teszt adatai: 10 tonna tolóerő, 100 bar égéskamrában keletkező nyomás, 2,62-es hajtóanyag-keverék arány finomított kerozin és cseppfolyósított oxigén (RP1/LOX) esetén.

Az E-2 egy zárt ciklusú, nagy teljesítményű rakétahajtómű, melyet a Launcher cég a Launcher Light kis kapacitású hordozója számára fejleszt. Az E-2 kamrája egyedülálló módon cseppfolyósított oxigénnel hűtött, és 3D-nyomtatott rézötvözetből készül. Utóbbiban a Launcher az első olyan kis hordozórakétákat gyártó cég, amely ilyen technológiával, ilyen anyagot használ hajtóműveihez, ezenfelül mindezt egyetlen darabból állítja elő. Ehhez a folyamathoz az AMCM-el közösen kifejlesztett M4K 3D nyomtatót használják.

Forrás: Launcher

A cég a hajtómű következő tesztjét május elejére tervezi. Céljuk, hogy az égés hatásfokát az előző teszt 90%-áról 98%-ra növeljék, melynek során talán még kék Mach-gyémántok is láthatóak lesznek a hajtóműből kiáramló csóvában, ami nem mindennapi jelenség egy ilyen hajtóanyagú rakétamotor esetében.

Az említett „gyémántok” egy korábbi teszt alkalmával. Forrás: Launcher

Dark mode powered by Night Eye