A legerősebb konfigurációjú Atlas-V rakétával készül új küldetésére a ULA

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

A United Launch Alliance (ULA) készen áll egy Atlas-V 551 konfigurációjú rakéta indítására. A SILENTBARKER/NROL-107 nevet viselő misszió a tervek szerint augusztus 29-én indul Cape Canaveral-ból, a Nemzeti Felderítő Hivatal (NRO) és az Amerikai Egyesült Államok Űrhadereje (USSF) megbízásából.

Az előkészületek július 13-án kezdődtek, amikor a ULA szakemberei megkezdték a legerősebb konfigurációjú Atlas-V rakéta felemelését a Cape Canaveral-ben található Space Launch Complex (SLC)-41 melletti Függőleges Járműösszeszerelő Létesítmény (Vertical Integration Facility – VIF) mobil indítóplatformjára (MLP).

A ULA technikusai függőleges helyzetbe állítják az Atlas-V első fokozatát. – Kép forrása: United Launch Alliance

A cseppfolyósított oxigént és nagy finomítású kerozint használó első fokozat 2 db RD-180 hajtóműve 3,83 MN tolóerőt fognak leadni az Atlas-V repülésének első négy perce alatt. Ennek az oldalára szerelték fel július 14. és július 19. között az öt db GEM-63 típusú szilárd hajtóanyagú gyorsítórakétát (SRB). Ezek az emelkedés első 90 másodperce során az összteljesítmény 2/3-át fogják szolgáltatni, egyenként 1,6 MN tolóerőt biztosítva.

A Centaur felső fokozatot július 24-én emelték be a VIF-be, és csatlakoztatták az első fokozathoz, melynek egyetlen RL10C-1-1 hajtóműve cseppfolyós hidrogén és folyékony oxigén elégetésével 106 kN tolóerőt termel majd.

A Centaur felső fokozat ráhelyezése az Atlas-V első fokozatára. – Kép forrása: United Launch Alliance

A rakétarendszerek tesztelése és a Wet Dress Rehearsal (azaz az indítás előtti főpróba) az elkövetkező napokban fejeződik be. Az 5 méter átmérőjű áramvonalazó kúppal borított hasznos teher is  augusztusban érkezik a VIF-be, hogy az Atlas-V tetejére integrálhassák a végső indítási előkészületekhez.

Az NRO és az ULA közötti partnerség a 2006-ban végrehajtott első küldetéssel kezdődött, és mára már 33 sikeres küldetést számlál. Ez lesz az ULA 34. indítása az NRO számára, és a június 22-én Delta IV Heavy rakétával indított NROL-68 után a második egymást követő missziójuk az ügynökség számára.

A hasznos terhet, a SILENTBARKER-t az NRO tervezte, építette és fogja üzemeltetni az amerikai űrkutatási szervezettel együttműködve, hogy támogassa a nemzetbiztonságot, és hírszerzési adatokat szolgáltasson az amerikai vezető politikai döntéshozók, a hírszerző szervek és a védelmi minisztérium számára.

Dark mode powered by Night Eye