A legfrissebb hírek az Artemis-I küldetés előtti előkészületekről

Kapcsolódó

Rocket Lab | The Beat Goes On küldetésprofil

Újabb BlackSky műholdak indulhatnak az űrbe a Rocket Lab...

Egy mostani kutatás új magyarázatot adhat az Europa jégtakarójának eltérő mozgási sebességére

A kutatók egy új modell segítségével igyekeznek magyarázatot találni...

A nap képe #1051 – Josh Cassada szálláshelyén

Josh Cassada a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén található szálláshelyén. Cassada...

Felkerült az Ariane-5 orrkúpjának díszítése

Hamarosan megkezdi útját a JUICE űrszonda, melynek előkészületei már...

Újabb holdi megbízást nyert el a Firefly Aerospace a NASA-tól

A küldetésre 2026-ban kerülhet sor, melynek keretében egy leszállóegység...

Tegnap este telekonferenciát tartottak az Artemis-I küldetéssel és az SLS rakétával kapcsolatban. A NASA-tól Tom Whitmeyer, új fejlesztésű rendszerekért felelős vezetőhelyettes, Mike Sarafin, az Artemis-I küdetésmenedzsere, illetve Mike Bolger, a Kennedy Űrközpont földi rendszereinek programmenedzsere adott sajtótájékoztatót.

A tájékoztató kezdetén Whitmeyer beszámolt arról, hogy miután felszerelték az összes küldetés-megszakító rendszert az SLS törzsére, tegnap befejeződtek ezen rendszer ellenőrző tesztjei, melyek az utolsók az indítópadra való átszállítás előtt. A törzs különböző részére több robbanótöltetet szereltek, melyek vész esetén működésbe lépnek, ezzel megsemmisítve a rakétát -természetesen nyílt víz felett. A vezetőhelyettes azt is megerősítette, hogy rengeteg munka vár még rájuk, de a májusi indítási ablak talán még tartható, áprilisban viszont biztosan nem tud már elindulni a küldetés. A jelenlegi tervek szerint a rakéta átszállítására keleti parti idő szerint március 17-én 18 órától (magyar idő szerint 18-án éjféltől) kerülhet sor. Miután átgördült az SLS az LC-39B indítóállásra, egy hónapot fog ott tölteni, mialatt több felkészítő tesztet, illetve egy teljes tankolási szimulációt is végrehajtanak a szakemberek. Ezután visszatolják a rakétát a VAB-be (Vertical Assembly Building – Függőleges Összeszerelő Hangár), és az összes befejező munkát elvégzik a teljes rakétarendszeren. Ha a májusi indítási ablakban nem tud elstartolni az Artemis-I küldetés, június 6-16, illetve június 29-július 12 között nyílik újra lehetőség az indításra (mivel az Orion a Holdhoz indul, a startot döntően meghatározza a Föld és a Hold egymáshoz viszonyított helyzete).

Mike Bolger további részleteket árult el az SLS átszállításáról. Erre a műveletre négy nap áll rendelkezésre, de természetesen nagyban függ az időjárástól. A rakéta ugyanis 12 órás művelet során érkezik meg az LC-39B álláshoz, és ezalatt végig megfelelő időjárási körülményeknek kell uralkodnia Cape Canaveral-ben.

Mike Sarafin pedig egy kérdésre válaszolva megerősítette, hogy nincsenek sem orosz, sem ukrán alkatrészek az SLS-en. Ez a mostani nemzetközi helyzetben érthető kérdés, de a válasz nem meglepő, hiszen az SLS számos, még a Hidegháborúban fejlesztett űrsikló-berendezést vagy rendszert tartalmaz, így kizárólag nyugati alkatrészekből áll.

Ezen az ajtón keresztül gördül ki majd az Artemis-I SLS rakéta a VAB-ből. Fotó: NASA

Az átszállító jármű. Fotó: NASA

Dark mode powered by Night Eye