A legfrissebb hírek az Artemis-I küldetés előtti előkészületekről

Kapcsolódó

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

Tegnap este telekonferenciát tartottak az Artemis-I küldetéssel és az SLS rakétával kapcsolatban. A NASA-tól Tom Whitmeyer, új fejlesztésű rendszerekért felelős vezetőhelyettes, Mike Sarafin, az Artemis-I küdetésmenedzsere, illetve Mike Bolger, a Kennedy Űrközpont földi rendszereinek programmenedzsere adott sajtótájékoztatót.

A tájékoztató kezdetén Whitmeyer beszámolt arról, hogy miután felszerelték az összes küldetés-megszakító rendszert az SLS törzsére, tegnap befejeződtek ezen rendszer ellenőrző tesztjei, melyek az utolsók az indítópadra való átszállítás előtt. A törzs különböző részére több robbanótöltetet szereltek, melyek vész esetén működésbe lépnek, ezzel megsemmisítve a rakétát -természetesen nyílt víz felett. A vezetőhelyettes azt is megerősítette, hogy rengeteg munka vár még rájuk, de a májusi indítási ablak talán még tartható, áprilisban viszont biztosan nem tud már elindulni a küldetés. A jelenlegi tervek szerint a rakéta átszállítására keleti parti idő szerint március 17-én 18 órától (magyar idő szerint 18-án éjféltől) kerülhet sor. Miután átgördült az SLS az LC-39B indítóállásra, egy hónapot fog ott tölteni, mialatt több felkészítő tesztet, illetve egy teljes tankolási szimulációt is végrehajtanak a szakemberek. Ezután visszatolják a rakétát a VAB-be (Vertical Assembly Building – Függőleges Összeszerelő Hangár), és az összes befejező munkát elvégzik a teljes rakétarendszeren. Ha a májusi indítási ablakban nem tud elstartolni az Artemis-I küldetés, június 6-16, illetve június 29-július 12 között nyílik újra lehetőség az indításra (mivel az Orion a Holdhoz indul, a startot döntően meghatározza a Föld és a Hold egymáshoz viszonyított helyzete).

Mike Bolger további részleteket árult el az SLS átszállításáról. Erre a műveletre négy nap áll rendelkezésre, de természetesen nagyban függ az időjárástól. A rakéta ugyanis 12 órás művelet során érkezik meg az LC-39B álláshoz, és ezalatt végig megfelelő időjárási körülményeknek kell uralkodnia Cape Canaveral-ben.

Mike Sarafin pedig egy kérdésre válaszolva megerősítette, hogy nincsenek sem orosz, sem ukrán alkatrészek az SLS-en. Ez a mostani nemzetközi helyzetben érthető kérdés, de a válasz nem meglepő, hiszen az SLS számos, még a Hidegháborúban fejlesztett űrsikló-berendezést vagy rendszert tartalmaz, így kizárólag nyugati alkatrészekből áll.

Ezen az ajtón keresztül gördül ki majd az Artemis-I SLS rakéta a VAB-ből. Fotó: NASA

Az átszállító jármű. Fotó: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye