A Lockheed Martin felel a NASA és a DARPA nukleáris rakétahajtóművének építéséért

Kapcsolódó

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

A NASA és a DARPA háza tájáról szerdán érkezett a bejelentés, miszerint a Lockheed Martint választották egy olyan űreszköz kifejlesztésére, amely nukleáris meghajtású technológiát mutat be várhatóan még ebben az évtizedben. Az amerikai cég felel majd a tervezésért, az építésért, valamint a tesztelésért, melyhez más partnerek segítségét is igénybe veszi. Példaként említve a virginiai BWX Technologies nukleáris alkatrészekben jártas vállalatot, akik a hajtóművet működtető reaktor tervezésében és megépítésében illetékesek, valamint biztosítják a HALEU üzemanyagot.

A Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations, vagy röviden DRACO program a tervek szerint 2027-ben tesztelni fog egy nukleáris meghajtású rakétát az űrben. Az említett együttműködés ezen projekt előremozdítása érdekében jött létre, mely technológia az egyik legfontosabb képességet adná a Marsra irányuló, személyzettel ellátott küldetésekhez. Egy ilyen meghajtással rendelkező rakéta rövidebb és gyorsabb utat tenne lehetővé szomszédunkhoz, ezenfelül csökkentené a küldetés összetettségét, valamint az űrhajósok számára a különféle kockázatokat is. Továbbá lényegesen kevesebb hajtóanyagra lenne szükség, amivel párhuzamosan nőhetne a felszerelés mennyisége is, amit tudományos célokra lehetne alkalmazni.

A NASA legfeljebb 300 millió dollárt szán az összesen 500 millió dolláros DRACO partnerségre. Ez magában foglalja az  nukleáris meghajtású hajtómű tervezésére és fejlesztésére vonatkozó megállapodás legfeljebb 250 millió dolláros költségét, valamint az ügynökség munkatársainak technikai felügyeletét és szakértelmét.

Forrás: DARPA
Dark mode powered by Night Eye