A Lockheed Martin felel a NASA és a DARPA nukleáris rakétahajtóművének építéséért

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

A NASA és a DARPA háza tájáról szerdán érkezett a bejelentés, miszerint a Lockheed Martint választották egy olyan űreszköz kifejlesztésére, amely nukleáris meghajtású technológiát mutat be várhatóan még ebben az évtizedben. Az amerikai cég felel majd a tervezésért, az építésért, valamint a tesztelésért, melyhez más partnerek segítségét is igénybe veszi. Példaként említve a virginiai BWX Technologies nukleáris alkatrészekben jártas vállalatot, akik a hajtóművet működtető reaktor tervezésében és megépítésében illetékesek, valamint biztosítják a HALEU üzemanyagot.

A Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations, vagy röviden DRACO program a tervek szerint 2027-ben tesztelni fog egy nukleáris meghajtású rakétát az űrben. Az említett együttműködés ezen projekt előremozdítása érdekében jött létre, mely technológia az egyik legfontosabb képességet adná a Marsra irányuló, személyzettel ellátott küldetésekhez. Egy ilyen meghajtással rendelkező rakéta rövidebb és gyorsabb utat tenne lehetővé szomszédunkhoz, ezenfelül csökkentené a küldetés összetettségét, valamint az űrhajósok számára a különféle kockázatokat is. Továbbá lényegesen kevesebb hajtóanyagra lenne szükség, amivel párhuzamosan nőhetne a felszerelés mennyisége is, amit tudományos célokra lehetne alkalmazni.

A NASA legfeljebb 300 millió dollárt szán az összesen 500 millió dolláros DRACO partnerségre. Ez magában foglalja az  nukleáris meghajtású hajtómű tervezésére és fejlesztésére vonatkozó megállapodás legfeljebb 250 millió dolláros költségét, valamint az ügynökség munkatársainak technikai felügyeletét és szakértelmét.

Forrás: DARPA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye