A mai Starlink 6-29 volt a SpaceX 290. küldetése összességében

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

A nap képe #1503 – Starliner és sarki fény

A Nemzetközi Űrállomás személyzete a legjobb pillanatban kapta lencsevégre...

A Falcon-9 flottában pedig már hat olyan első fokozat található, mely legalább tizenöt sikeres küldetéssel büszkélkedhet.

Lezajlott a SpaceX első és egyetlen indítása, amit erre a hétre tűztek ki. A 08:47-kor elstartoló Falcon-9 B1067 jelű rakéta mindössze 39 nappal előző bevetése után kapott missziót, és ismét 23 Starlink műholddal a rakterében hagyta el a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállását. A szokásos minta ezúttal is folytatódott: emelkedés, fokozat szétválás, első fokozati visszatérés, második fokozat megfelelő pályára állása és a műholdak leválasztása. 

A visszatért Falcon-9 első fokozat 15. alkalommal teljesítette feladatait, és hatodikként csatlakozott a flotta azon veterán társaihoz, amelyek legalább ennyi vagy még több repülést hajtottak már végre. Nem is olyan régen még nem hogy 15, de 10 indítás volt kitűzve egy-egy boosternek, így ez a statisztika igencsak elismerésre méltó.
Ami a Starlink műholdak statisztikáját illeti, a mai egységekkel együtt 5490 szatellit kering Föld körüli pályán, melyek közül közel 4200 üzemel is (korábban több műhold már visszatért és megsemmisült a légkörben, emellett több száz olyan is van, melyet még nem állítottak szolgálatba, de már valamilyen magasságú pályán kering). A SpaceX a mai indítással elérte idei 88., összességében pedig a 290. küldetését. 

Fotó: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye