A mai Starlink 6-29 volt a SpaceX 290. küldetése összességében

Kapcsolódó

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

A Falcon-9 flottában pedig már hat olyan első fokozat található, mely legalább tizenöt sikeres küldetéssel büszkélkedhet.

Lezajlott a SpaceX első és egyetlen indítása, amit erre a hétre tűztek ki. A 08:47-kor elstartoló Falcon-9 B1067 jelű rakéta mindössze 39 nappal előző bevetése után kapott missziót, és ismét 23 Starlink műholddal a rakterében hagyta el a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállását. A szokásos minta ezúttal is folytatódott: emelkedés, fokozat szétválás, első fokozati visszatérés, második fokozat megfelelő pályára állása és a műholdak leválasztása. 

A visszatért Falcon-9 első fokozat 15. alkalommal teljesítette feladatait, és hatodikként csatlakozott a flotta azon veterán társaihoz, amelyek legalább ennyi vagy még több repülést hajtottak már végre. Nem is olyan régen még nem hogy 15, de 10 indítás volt kitűzve egy-egy boosternek, így ez a statisztika igencsak elismerésre méltó.
Ami a Starlink műholdak statisztikáját illeti, a mai egységekkel együtt 5490 szatellit kering Föld körüli pályán, melyek közül közel 4200 üzemel is (korábban több műhold már visszatért és megsemmisült a légkörben, emellett több száz olyan is van, melyet még nem állítottak szolgálatba, de már valamilyen magasságú pályán kering). A SpaceX a mai indítással elérte idei 88., összességében pedig a 290. küldetését. 

Fotó: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye