A mai Vega-C indítás kudarcával végződött az Arianespace idei éve

Kapcsolódó

Egyiptom is elkötelezte magát az kínai-orosz ILRS-projekt mellett

Az afrikai állam nyolcadikként írta alá az együttműködési megállapodást. Tegnap,...

Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre...

A nap képe #1309 – KSC ünnepi hangulatban

A Kennedy Űrközpont idei ünnepi dekorációja.

Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres...

Tegnap este a hét harmadik kínai küldetésén a harmadik különböző rakéta indult

A Csielung-3 hordozórakéta második útját teljesítette, majdnem egy évvel...

A Vega-C és hasznos terhének ma hajnali elvesztése árnyékolja be az Arianespace, és az európai űripar idei évét, sikertelen volt ugyanis a Pléiades Neo 5 & 6 küldetés végrehajtása, ami egyben a Vega-rakétacsalád legújabb tagjának első üzemszerű indítása volt. Eredetileg még novemberre volt kitűzve a start, de az áramvonalazó raktérborításnál egy részt ki kellett cserélni, ez közel egy hónapos munkát és újbóli felkészülést vett igénybe.

A Vega Vehicle-22 (VV22) indításának elején még minden rendben zajlott, az első fokozat 2:47-kor elemelkedett az indítóállásról, majd a P120C rakétamotor megfelelően hajtotta végre a gyorsítási feladatot, 2 perccel a start után pedig a fokozatszétválás is megtörtént. A második fokozat Z40 hajtóművének beindulását követően jött elő a probléma, ugyanis az elsődleges vizsgálatok alapján a túl alacsony kamranyomáson üzemelő hajtómű nem tudott elegendő tolóerőt kifejteni, a rakéta pedig nem tudta megfelelő pályán folytatni útját, végül pedig vissza is tért a légkörbe, és a 600 millió euró értékű két optikai műholddal az Atlanti-óceánba csapódott. A vállalat egyelőre nem adott ki részletesebb közleményt a meghibásodásról.

A legutóbbi nyolc küldetésen már a harmadik Vega hordozó szenvedett balesetet, ami egyrészt a kisteherbírású rakétacsaládnak, másrészt magának az európai űriparnak elég nagy csapás, hiszen a kis megbízhatóság mellé elég magas ár társul, ami nem vet jó fényt az Arianespace-ra a versenytársakkal szemben. Ha pedig hozzátesszük, hogy az Ariane-6 nehézrakéta bemutatkozása is folyamatosan csúszik, illetve az orosz-ukrán háború egyik következményeként már Szojuz rakéták sem állnak rendelkezésre, az ESA és a partnercégek egyre nehezebb helyzetbe kerülve maradnak le a versenyképesség és jövedelmező működés terén.

A Vega-C indítása. Forrás: Arianespace

Dark mode powered by Night Eye