A Mars egyik holdja a Perseverance szemén keresztül

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

A Perseverance marsjáró nem csak a Vörös Bolygó felszínére szegezi kameráit, hanem néha fel is tekint annak égboltjára. A rover egy csodás felvételt készített a Mars egyik holdjáról a Phobosról, annak érdekében, hogy tanulmányozhassák a bolygó krumpli alakú kísérőjét.

Az ilyen megfigyelésekre azért van szüksége a tudósoknak, hogy jobban megérthessék a hold pályáját, és azt, hogy gravitációja hogyan hat a Mars felszínére, végső soron hogyan formálja annak kérgét és köpenyét. Az említett felvételt napfogyatkozás idején készítette a Perseverance új generációs Mastcam-Z kamerája. Az április 2-án, a küldetés 397. marsi napján (Sol) rögzített napfogyatkozás megközelítőleg 40 másodpercig tartott, ami jóval rövidebb, mint egy átlagos Földön tapasztalható. Érdekesség, hogy a Phobos kb. 157-szer kisebb, mint a mi Holdunk. A Mars másik holdja, a Deimos pedig még ennél is kisebb. Ez a felvétel azonban nem az első volt. Még 2004-ben a Spirit és az Opportunity készítették az első time-lapse videót a Phobosról napfogyatkozás idején. Ezt a trendet később a Curiosity folytatta a Mastcam kamerájának segítségével. Viszont ha nem is az első, de ez volt az eddigi legjobban kinagyított videó, ami egyben a legnagyobb képkockaszámmal is rendelkezik. Ez a csak Percy-nek becézett marsjáró új generációs Mastcam-Z kamerarendszerének köszönhető, ami az előbb említett Mastcam továbbfejlesztése.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS/SSI

A Mastcam-Z napszűrővel rendelkezik, amely csökkenti a fény intenzitását. Mark Lemmon, a Space Science Institute csillagásza ezzel kapcsolatban hozzátette: „Részleteket láthatunk a Phobos árnyékának alakjában, például gerinceket és dudorokat, ezenfelül napfoltokat is. És az is klassz, hogy pontosan úgy láthatjuk ezt a napfogyatkozást, ahogy a rover látta azt a Marsról.”

Ahogy a Phobos kering a Mars körül, kismértékű gravitációs hatást fejt ki a bolygó belsejére, enyhén deformálva a kérgében és köpenyében lévő kőzeteket. Ezek az erők hatással vannak a Phobos pályájára is. A geofizikusok a megfigyelt változásokat arra használják fel, hogy jobban megértsék a Mars belsejét, ezáltal többet megtudva a kéregben és a köpenyben található anyagokról. A tudósok egy dologban viszont már biztosak: a Phobos sorsában. A hold egyre közelebb fog kerülni a Marshoz, és évmilliókon belül be is fog csapódni annak felszínébe.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS/SSI

Dark mode powered by Night Eye