A MAVEN és a Hope űrszonda megosztja egymással tudományos adatait

Kapcsolódó

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A nap képe #1244 – Endeavour a Kennedy Űrközpont felett

Az Endeavour űrsikló és az SCA (Shuttle Carrier Aircraft),...

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

A NASA és az Egyesült Arab Emírségek a tudományos adatok megosztásáról állapodtak meg a marsi küldetéseik tekintetében. A MAVEN (Mars Atmospheric and Volatile EvolutioN) és a Hope űrszonda között ennek köszönhetően egy ún. tudományos együttműködés jött létre, így lehetővé vált, hogy a két eszköz adatokat cseréljen egymással. A kooperáció nagymértékben javítani fogja a Mars körül keringő, és annak légköréről adatokat gyűjtő űrszondák tudományos eredményeit.

A MAVEN 2013-ban indult a floridai Cape Canaveralből, és 2014-ben állt Mars körüli pályára. Fő feladata a Vörös Bolygó felső légkörének és ionoszférájának vizsgálata, ezáltal betekintést nyújt abba, hogy a légköri gázok világűrbe történő távozása milyen szerepet játszott a marsi éghajlat változásában. A szonda különös tekintettel figyel a napszél szerepére, amelynek gyorsan mozgó ionjai és mágneses mezeje felelős lehet a Mars jelenlegi állapotáért.

A MAVEN űrszonda. Forrás: NASA

A Hope űrszonda 2020-ban indult a Tanegasima Űrközpontból, és 2021-ben állt Mars körüli pályára. A szonda egy elliptikus pályán kering 22 000 km és 44 000 km magasság között. A kutatók a marsi atmoszféra eltűnésének okait próbálják feltárni az eszköz segítségével, továbbá a légkör felső rétege és alsó régiói közötti kapcsolatot is vizsgálják.

Hope. Forrás: UAE Space Agency

Dark mode powered by Night Eye