A MAVEN és a Hope űrszonda megosztja egymással tudományos adatait

Kapcsolódó

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA és az Egyesült Arab Emírségek a tudományos adatok megosztásáról állapodtak meg a marsi küldetéseik tekintetében. A MAVEN (Mars Atmospheric and Volatile EvolutioN) és a Hope űrszonda között ennek köszönhetően egy ún. tudományos együttműködés jött létre, így lehetővé vált, hogy a két eszköz adatokat cseréljen egymással. A kooperáció nagymértékben javítani fogja a Mars körül keringő, és annak légköréről adatokat gyűjtő űrszondák tudományos eredményeit.

A MAVEN 2013-ban indult a floridai Cape Canaveralből, és 2014-ben állt Mars körüli pályára. Fő feladata a Vörös Bolygó felső légkörének és ionoszférájának vizsgálata, ezáltal betekintést nyújt abba, hogy a légköri gázok világűrbe történő távozása milyen szerepet játszott a marsi éghajlat változásában. A szonda különös tekintettel figyel a napszél szerepére, amelynek gyorsan mozgó ionjai és mágneses mezeje felelős lehet a Mars jelenlegi állapotáért.

A MAVEN űrszonda. Forrás: NASA

A Hope űrszonda 2020-ban indult a Tanegasima Űrközpontból, és 2021-ben állt Mars körüli pályára. A szonda egy elliptikus pályán kering 22 000 km és 44 000 km magasság között. A kutatók a marsi atmoszféra eltűnésének okait próbálják feltárni az eszköz segítségével, továbbá a légkör felső rétege és alsó régiói közötti kapcsolatot is vizsgálják.

Hope. Forrás: UAE Space Agency

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye