A Merkúr keresztezte a Solar Orbiter látómezejét

Kapcsolódó

Virgin Orbit: itt a vége

A cég nem tudott új befektetőkkel megállapodni, ezért "határozatlan...

Júliusra halasztották a Starliner első személyzetszállító tesztrepülését

Újabb három hónapot csúszik a Boeing űrhajójának soron következő...

A nap képe #1061 – Kepler űrtávcső indítás

A Kepler űrtávcsövet szállító Delta II rakéta indítása 2009...

Ma hat éve, hogy a SpaceX először indított egy használt Falcon-9 rakétát

2017. március 30. - Fontos nap a SpaceX életében,...

Idén harmadjára sem hibázott a Hosszú Menetelés-2D rakéta

Három indításból három siker, ez jelenleg az idei mérlege...

Naprendszerünk belső bolygója, a Merkúr 2023. január 3-án keresztezte a Solar Orbiter napkutató szonda látómezejét. Az ESA/NASA közös űreszköze így remek lehetőséget kapott, hogy tovább javítsa adatainak minőségét. A tranzit során a planéta egy tökéletesen fekete körként jelent meg, amely a Nap „arcán” haladt át, és ami értékes lehetőséget kínált a műszerek kalibrálására.

Az eseményt természetesen számos műszer rögzítette. Köztük az ún. Polarimetric and Helioseismic Imager (PHI) is, melynek képén a Merkúr határozottan különbözik a fentebbi napfoltoktól. Az Extreme Ultraviolet Imager (EUI) ezzel szemben mozgóképet készített a bolygó áthaladásáról. Ennek alkalmával különösen azt mutatta meg számunkra, ahogyan a Merkúr elhagyja a napkorongot.

Forrás: ESA/NASA

A bolygóátvonulások (tranzit) számos céllal felhasználhatóak. Az elmúlt századokban a Naprendszerünk méretének kiszámítására szolgáltak, újabban pedig a legsikeresebb módszerré léptek elő, hogy egy csillag körül keringő bolygót megtaláljanak; ahogy a planéta közvetlenül elhalad a csillag előtt, annak fényében apró gyengülés mérhető. Mivel ez egy rendszeresen ismétlődő jelenség, kiszámítható az égitest mérete és pályája.

Forrás: ESA/NASA

Dark mode powered by Night Eye