A NASA árat emel a jövőbeli magán-űrhajós küldetéseknél az ISS-re

Kapcsolódó

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A nap képe #1477 – Flight 4 előtti tankolási teszt

Teljes tankolási teszt a júniusra tervezett Flight 4 előtt.

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

A NASA már korábban jelezte, hogy felülvizsgálja a korábban közzétett árakat a jövőbeli kereskedelmi magánküldetések esetében, hiszen azok nem illeszkedtek a Nemzetközi Űrállomás fenntartási költségeihez. Egy április 29-én kiadott lista alapján az ilyen jellegű utazások esetében a 2019 júniusi árszabási szabályzatot írták felül jelentősen. Korábban 11250 dollár/fő/napos árat határoztak meg a létfenntartó- és mosdórendszerek használatára, illetve 22500 dollár/fő/napos árat az egyéb költségekre (étel- és belélegezhető levegő, áram fogyasztás). Ezekhez képest az új árak a következők szerint módosultak: 88000 és 164000 dollár/fő/napos díjat kell fizetni a magánűrhajós küldetéseknél, melybe beletartozik az étel- és egyéb készletek feljuttatása és tárolása, és ezen teherszállítmányok díja az adott teherűrhajó raktérhasználatából adódóan. Egy teljes két hónapos misszió díja így 5,2 millió dollárt tesz ki, illetve 4,8 millió dollár/fő lesz küldetésenként a tervezési, előkészítési és kiképzési költség. Ezen kívül napi 40-1500 dollár lesz a készletfelhasználási-, illetve 2000 dollár az ételfogyasztási költség.

A jelentős áremelést az űrhivatal azzal indokolta, hogy korábban kevesebb költségnemet határoztak meg az árképzési szabályzatban, és azok nem fedezték a tervezett költségeket az ilyen jellegű küldetések esetében. Az új díjakat azonban már a jövőbeli költségeknek megfelelően szabták meg, de minden esetben egy tárgyalási folyamat végén határozzák meg a szerződő magánűripari vállalattal a végső árakat, hiszen a küldetések összetettsége, időtartama eltérő lehet.

Ebbe az új díjszabási rendszerbe azonban nem tartozik még bele az Ax-1 küldetés, mely első kereskedelmi misszió lesz az Axiom Space szervezésében 2022 januárjában. A mostani áremelkedésre a cég szóvívője, Beau Holder úgy reagált, hogy a terveik nem függenek az új áraktól, és nem aggódnak a további küldetések szervezését illetően.

Az Axiom Space új kereskedelmi moduljainak látványterve a Nemzetközi Űrállomáson

Forrás: Axiom Space

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye