A NASA ásványi por detektora, az EMIT megkezdte az adagyűjtést

Kapcsolódó

Videó: SpaceX Starship evolúció

Egy átfogó videóban mutatjuk be részletesen, honnan is indult...

A Szojuz MSz-22 március 28-án tér vissza a Földre

A sérült Szojuz űrhajó a terveknek megfelelően űrhajósok nélkül...

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

A műszer nemrégiben érkezett meg a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX Cargo Dragon űrhajójának köszönhetően, melynek telepítése július 22-én kezdődött meg a Canadarm2 robotkar segítségével. A teljes művelet több mint 40 órát vett igénybe. A mérnökök július 24-én kapcsolták be a berendezést, és a következő 72 órát azzal töltötték, hogy hűtéssel elérjék annak üzemi hőmérsékletét. Az „első fénynek” nevezett mérföldkőre július 27-én került sor, amikor az ISS épp Nyugat-Ausztrália felett haladt el. A műszerről bővebben ide kattintva olvashattok bővebben.

A JPL (Jet Propulsion Laboratory) által kifejlesztett EMIT (Earth Surface Mineral Dust Source Investigation) a Föld száraz régióinak ásványi porösszetételére, pontosabban annak feltérképezésére összpontosít. Minderre azért van szükség, hogy jobban megérthessük, miként befolyásolja ezen por az éghajlat felmelegedését valamint lehűlését. Jelenleg a tudósok nem tudják, hogy az ásványi pornak vannak-e ilyen tulajdonságai, de remélhetőleg az EMIT segít megválaszolni ezt a kérdést.

A műszer a Földön található anyagokról visszaverődő fény hullámhosszának mérésével gyűjt adatot. A különböző anyagok különböző hullámhosszú fényt vernek vissza, egyfajta spektrális ujjlenyomatot alkotva. Ezt az ujjlenyomatot vizsgálja az EMIT egy képalkotó spektrométer segítségével, melyből így elemzéssel kideríthető az adott anyag összetétele.

Forrás: NASA/JPL-Caltech

Mint azt a címben már elárultuk, az első mérések megtörténtek az EMIT csapata által, melyből ez a felvétel született. A képkocka elején látható fotó Nyugat-Ausztrália anyagainak keverékét mutatja, beleértve a talajt (barna), a növényzetet (sötétzöld), a mezőgazdasági földeket (világoszöld), továbbá egy kisebb folyót és a felhőket. A kocka oldalán illetve tetején húzódó szivárványszínek pedig nem mások, mint a kép spektrális ujjlenyomatai. Bár az EMIT előbbi anyagok, mint a növényzet, a kőzetek, a hó és a jég, valamint az ember alkotta felületek fényének spektrális lenyomatát is képes mérni, elsődleges feladata augusztustól 10 fontos felszíni ásvány (például hematit, kalcit, dolomit és gipsz) mérése lesz Afrika, Ázsia, Észak- és Dél-Amerika, valamint Ausztrália száraz, portermelő régióiban.

Az EMIT műszer telepítése a Nemzetközi Űrállomásra. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye