A NASA ásványi por detektora, az EMIT megkezdte az adagyűjtést

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

A műszer nemrégiben érkezett meg a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX Cargo Dragon űrhajójának köszönhetően, melynek telepítése július 22-én kezdődött meg a Canadarm2 robotkar segítségével. A teljes művelet több mint 40 órát vett igénybe. A mérnökök július 24-én kapcsolták be a berendezést, és a következő 72 órát azzal töltötték, hogy hűtéssel elérjék annak üzemi hőmérsékletét. Az „első fénynek” nevezett mérföldkőre július 27-én került sor, amikor az ISS épp Nyugat-Ausztrália felett haladt el. A műszerről bővebben ide kattintva olvashattok bővebben.

A JPL (Jet Propulsion Laboratory) által kifejlesztett EMIT (Earth Surface Mineral Dust Source Investigation) a Föld száraz régióinak ásványi porösszetételére, pontosabban annak feltérképezésére összpontosít. Minderre azért van szükség, hogy jobban megérthessük, miként befolyásolja ezen por az éghajlat felmelegedését valamint lehűlését. Jelenleg a tudósok nem tudják, hogy az ásványi pornak vannak-e ilyen tulajdonságai, de remélhetőleg az EMIT segít megválaszolni ezt a kérdést.

A műszer a Földön található anyagokról visszaverődő fény hullámhosszának mérésével gyűjt adatot. A különböző anyagok különböző hullámhosszú fényt vernek vissza, egyfajta spektrális ujjlenyomatot alkotva. Ezt az ujjlenyomatot vizsgálja az EMIT egy képalkotó spektrométer segítségével, melyből így elemzéssel kideríthető az adott anyag összetétele.

Forrás: NASA/JPL-Caltech

Mint azt a címben már elárultuk, az első mérések megtörténtek az EMIT csapata által, melyből ez a felvétel született. A képkocka elején látható fotó Nyugat-Ausztrália anyagainak keverékét mutatja, beleértve a talajt (barna), a növényzetet (sötétzöld), a mezőgazdasági földeket (világoszöld), továbbá egy kisebb folyót és a felhőket. A kocka oldalán illetve tetején húzódó szivárványszínek pedig nem mások, mint a kép spektrális ujjlenyomatai. Bár az EMIT előbbi anyagok, mint a növényzet, a kőzetek, a hó és a jég, valamint az ember alkotta felületek fényének spektrális lenyomatát is képes mérni, elsődleges feladata augusztustól 10 fontos felszíni ásvány (például hematit, kalcit, dolomit és gipsz) mérése lesz Afrika, Ázsia, Észak- és Dél-Amerika, valamint Ausztrália száraz, portermelő régióiban.

Az EMIT műszer telepítése a Nemzetközi Űrállomásra. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye