A NASA átmenetileg felfüggesztette az űrsétákat

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

A nap képe #1503 – Starliner és sarki fény

A Nemzetközi Űrállomás személyzete a legjobb pillanatban kapta lencsevégre...

A legfrissebb információk alapján a NASA még mindig vizsgálja azt az űrséta alatt keletkezett esetet, melynek során Matthias Maurer sisakjában víz jelent meg. Ennek okán az űrhivatal ideiglenesen felfüggesztette a jövőbeli űrsétákat mindaddig, míg meg nem találják a jelenség forrását.

A szivárgás a legutóbbi, március 23-i űrséta közben történt, melynek végén Maurer arról számolt be, hogy egy vékony vízrétegre lett figyelmes a sisak vizorján (napellenző). Ehhez hozzá kell tenni, hogy az eddig ismeretlen helyről megjelenő víz nem jelentett közvetlen veszélyt a német űrhajósra. A NASA azóta nem sok információt osztott meg az esettel kapcsolatban, viszont az űrhivatal május 12-én tartott ülésén Susan Helms, a testületben helyet foglaló egykori NASA-asztronauta elmondta, hogy az ügynökség jelenleg „no-go” jelzést adott ki az űrsétákra, ami annyit tesz, hogy a vizsgálat idejére felfüggesztik az űrhajón kívüli tevékenységeket (EVA).

Dana Weigel, ISS programvezető-helyettese egy május 17-i tájékoztatón megerősítette, hogy a NASA egyelőre elhalasztja a rutinszerű űrsétákat, emellett hozzátette, hogy magát az űrruhát csak akkor tudják tüzetesen átvizsgálni, ha az visszakerül a Földre. Erre már meg is születtek a tervek, miszerint a SpaceX következő, június elején induló Dragon teherszállító küldetésével fogják a szkafandert visszahozni. Weigel elmondása szerint, a NASA azonban fontolóra veszi a „váratlan” űrséták eshetőségét is, melynek során mérlegelni fogják az űrséta lebonyolításának kockázatát, és az esetleges cserére szoruló alkatrész által jelentett kockázatot. „Meg kell majd vizsgálnunk a kockázatot a kockázattal szemben.”

A rutinszerű űrsétákra vonatkozó „no-go” jelzésnek egyébként csekély gyakorlati hatása van az Űrállomás működésére, hiszen egészen az idei év végéig nem terveztek ilyen jellegű tevékenységeket.

Matthias Maurer márciusi űrsétája közben. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye