A NASA átmenetileg felfüggesztette az űrsétákat

Kapcsolódó

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

A legfrissebb információk alapján a NASA még mindig vizsgálja azt az űrséta alatt keletkezett esetet, melynek során Matthias Maurer sisakjában víz jelent meg. Ennek okán az űrhivatal ideiglenesen felfüggesztette a jövőbeli űrsétákat mindaddig, míg meg nem találják a jelenség forrását.

A szivárgás a legutóbbi, március 23-i űrséta közben történt, melynek végén Maurer arról számolt be, hogy egy vékony vízrétegre lett figyelmes a sisak vizorján (napellenző). Ehhez hozzá kell tenni, hogy az eddig ismeretlen helyről megjelenő víz nem jelentett közvetlen veszélyt a német űrhajósra. A NASA azóta nem sok információt osztott meg az esettel kapcsolatban, viszont az űrhivatal május 12-én tartott ülésén Susan Helms, a testületben helyet foglaló egykori NASA-asztronauta elmondta, hogy az ügynökség jelenleg „no-go” jelzést adott ki az űrsétákra, ami annyit tesz, hogy a vizsgálat idejére felfüggesztik az űrhajón kívüli tevékenységeket (EVA).

Dana Weigel, ISS programvezető-helyettese egy május 17-i tájékoztatón megerősítette, hogy a NASA egyelőre elhalasztja a rutinszerű űrsétákat, emellett hozzátette, hogy magát az űrruhát csak akkor tudják tüzetesen átvizsgálni, ha az visszakerül a Földre. Erre már meg is születtek a tervek, miszerint a SpaceX következő, június elején induló Dragon teherszállító küldetésével fogják a szkafandert visszahozni. Weigel elmondása szerint, a NASA azonban fontolóra veszi a „váratlan” űrséták eshetőségét is, melynek során mérlegelni fogják az űrséta lebonyolításának kockázatát, és az esetleges cserére szoruló alkatrész által jelentett kockázatot. „Meg kell majd vizsgálnunk a kockázatot a kockázattal szemben.”

A rutinszerű űrsétákra vonatkozó „no-go” jelzésnek egyébként csekély gyakorlati hatása van az Űrállomás működésére, hiszen egészen az idei év végéig nem terveztek ilyen jellegű tevékenységeket.

Matthias Maurer márciusi űrsétája közben. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye