A NASA átvette az Artemis-küldetések űrhajósait szállító járműflotta első példányait

Kapcsolódó

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

A Szojuz MSz-23 személyzetének visszatérése képekben

Gyülekező esőfelhők között hasította át a légkört tegnap kora...

Tegnap hivatalosan is átadásra kerültek azoknak a járműveknek az első darabjai, amiket a Canoo Technologies Inc. gyártott az amerikai űrhivatal számára az Artemis-program küldetéseihez. Tavalyi cikkünkben már beszámoltunk róla, hogy a NASA lecseréli a korábbi Astrovan-eket, amik az űrsikló-program idején szállították az űrhajósokat a felkészítő épületből az indítóállásra, de az új Holdprogramhoz új járműflotta is dukált. Ahogy számos más esetben, itt is egy privát céget bíztak meg az új autók kifejlesztésével és gyártásával, a pályázaton pedig a Canoo Technologies Inc. győzött.

A környezetbarát autók teljesen elektromos meghajtásúak, és minden olyan berendezést tartalmaznak, amikre az űrhajósoknak az indítóállásig tartó út közben szükségük van. A kinézetet illetően a Canoo természetesen kikérte annak a kreatív csapatnak a véleményét is, aminek munkáját többek között az Artemis-program repülésigazgatója, Charlie Blackwell-Thompson és a NASA Űrhajósiroda képviselői is segítették.

Az Artemis-2 űrhajósai, akik 1972 után először indulnak a Holdhoz (de még nem szállnak le a felszínre), ülhetnek be először majd ezekbe a járművekbe, amikor a küldetés előtti felkészülés során végigpróbálják a teljes folyamatot, a beöltözéstől kezdve az LC-39B indítóálláshoz való szállításon át az Orionba való beülésig.

A NASA a jelenlegi kereskedelmi személyzetszállító küldetések során a SpaceX Tesla Model X autóit bérli, mivel a SpaceX hajtja végre ezen küldetéseket a Nemzetközi Űrállomásra, és onnan vissza a Földre, de mostantól az űrhivatal is rendelkezik saját űrhajósszállító autókkal.

Az új járműflotta első három darabja, háttérben az ikonikus Vehicle Assembly Buildinggel (VAB). Fotó: NASA
Dark mode powered by Night Eye