A NASA befejezte oxigéntermelő kísérletét a Marson

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

A Perseverance fedélzetén lévő MOXIE nevű műszer 16 alkalommal állított elő oxigént a Vörös Bolygón.

2021. április 20-án, a Perseverance küldetésének 60. marsi napján (sol) első alkalommal sikerült szén-dioxidból oxigént előállítani a Marson a MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) nevű műszer segítségével.

A kísérletek sokkal sikeresebbnek bizonyultak, mint amire a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) dolgozói számítottak, ezért úgy döntöttek, befejezik a vele való munkát.

Az autó akkumulátor méretű berendezés 2 és fél évig tartó működése során 16 alkalommal állított elő oxigént, összesen 122 grammot, körülbelül annyit, amennyit egy kis méretű kutya 10 óra alatt lélegzik be.

MOXIE
A MOXIE beszerelése a Perseverance marsjáróba 2019 áprilisában. – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech

A MOXIE a leghatékonyabb üzemmódban óránként 12 gramm oxigént volt képes előállítani – kétszer annyit, mint amennyit a NASA eredetileg tervezett a műszerrel. Mindezt 98%-os vagy jobb tisztaság mellett. A 16., utolsó alkalommal, 2023. augusztus 7-én a műszer 9,8 gramm oxigént termelt.

Ezzel sikerült bebizonyítani, hogy a jövőben a Vörös Bolygón tartózkodó űrhajósok számára életképes technológia a légzéshez szükséges, valamint a rakéták hajtóműveinek oxidálószereként funkcionáló folyékony oxigén előállítása. Szén-dioxidból pedig van bőven, a Mars légkörének 95%-át alkotja ez a gáz.

Működési elv

A MOXIE molekuláris oxigént állít elő egy elektrokémiai folyamat révén, amelynek során a Mars vékony légköréből kinyert szén-dioxid minden egyes molekulájából leválaszt egy oxigénatomot.

Első lépésként a berendezés szén-dioxidot gyűjt be egy szűrőn keresztül a légkörből, majd kb. 1 atmoszféra nyomás alá helyezi azt.  Ezt követően a SOXE (Solid OXide Electroliyzer) nevű eszköz 800°C-os hőmérsékleten, egy kifinomult izolációs rendszerben az egyes gázmolekulákat elektrokémiai úton oxigén és szén-monoxid molekulákra bontja. Ahogy ezek a gázok átáramlanak a rendszeren, elemzik őket, hogy ellenőrizzék a termelt oxigén tisztaságát és mennyiségét, majd visszajuttatják ezeket a légkörbe.

Jövőbe mutató kísérlet

A MOXIE a legelső olyan technológia demonstrációjaként szolgált, amelyet az emberek a Vörös Bolygón való túléléshez és a bolygó elhagyásához használhatnának. Egy oxigéntermelő rendszer többféle módon is segítheti a jövőbeli küldetéseket, de a legfontosabb ezek közül a rakéták hajtóműveinek működéséhez használt oxidálószer helyben történő előállítása lenne, amelyre ipari mennyiség szükség szükséges. A jövő űrhajósai pedig ahelyett, hogy nagy mennyiségű oxigént vinnének magukkal a Marsra, a bolygó erőforrásait kihasználva élhetnék túl a zord viszonyokat. Ez a koncepció – amelyet in-situ erőforrás-hasznosításnak (ISRU) neveznek – a kutatás egyre növekvő területévé vált.

A tudósok sok tapasztalatot szereztek a MOXIE működéséről, és a jövőben egy olyan teljes körű rendszer létrehozása lenne a cél, amely magában foglal egy olyan oxigéngenerátort, mint a MOXIE, valamint egy olyan berendezést, ami az oxigént cseppfolyósítja és tárolja.

A MOXIE a Perseverance marsjáró fedélzetén (bal oldalt, középen). – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye