A NASA biztosíthatja az izraeli ULTRASAT küldetés indítását

Kapcsolódó

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Hírösszefoglaló az elmúlt napok történéseiből

Meglepően sok esemény történt vagy érkezett hír tervekről a...

A nap képe #1386 – Enterprise & Discovery

Az Enterprise és a Discovery űrsikló szemtől szemben. A...

Friss hírek arról számolnak be, hogy a véglegesítés fázisába ért az az Egyesült Államok és Izrael közötti megállapodás, melynek keretén belül a NASA elősegítené az ULTRASAT elnevezésű asztrofizikai missziót. A kontraktus részeként az ügynökség biztosítaná az indítással kapcsolatos műveleteket, tehát az űreszköz geostacionárius pályára való eljuttatását, valamint finanszírozná a misszióban részt vevő tudósokat is. Előbbi lebonyolításához nagy eséllyel a NASA igénybe fog venni egy kereskedelmi küldetést, ami szintén GEO pályára indul, így az ULTRASAT másodlagos hasznos teherként érheti el majd úti célját.

Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet fejlesztése által, valamint az Izraeli Űrügynökség és a német DESY kutatóközpont támogatásával életre hívott ULTRASAT projekt egy széles látómezővel rendelkező, ultraibolya tartományban érzékeny teleszkópot tartalmaz. Az űreszköz építéséért az Israel Aerospace Industries (IAI) felel, a teleszkópot az Elbit/Elop, az UV-kamerát pedig a DESY Zeuthen biztosítja. Össztömegét tekintve körülbelül 1100 kilogrammról beszélünk, melynek több mint a fele hajtóanyag. Az ULTRASAT a tervek szerint 3 évig fog működni GEO pályán, és elegendő üzemanyaggal rendelkezik, hogy üzemidejét akár 6 évre is meghosszabbíthassák. Az eszköznek két elsődleges célt tűztek ki; az egyik a gravitációs hullámok, például neutroncsillagok összeolvadásaiból származó ultraibolya jelek keresése, a második pedig a szupernóva-robbanások tanulmányozása.

Fantáziarajz az eszközről. Forrás: Weizmann Institute of Science

Dark mode powered by Night Eye