A NASA biztosíthatja az izraeli ULTRASAT küldetés indítását

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

Friss hírek arról számolnak be, hogy a véglegesítés fázisába ért az az Egyesült Államok és Izrael közötti megállapodás, melynek keretén belül a NASA elősegítené az ULTRASAT elnevezésű asztrofizikai missziót. A kontraktus részeként az ügynökség biztosítaná az indítással kapcsolatos műveleteket, tehát az űreszköz geostacionárius pályára való eljuttatását, valamint finanszírozná a misszióban részt vevő tudósokat is. Előbbi lebonyolításához nagy eséllyel a NASA igénybe fog venni egy kereskedelmi küldetést, ami szintén GEO pályára indul, így az ULTRASAT másodlagos hasznos teherként érheti el majd úti célját.

Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet fejlesztése által, valamint az Izraeli Űrügynökség és a német DESY kutatóközpont támogatásával életre hívott ULTRASAT projekt egy széles látómezővel rendelkező, ultraibolya tartományban érzékeny teleszkópot tartalmaz. Az űreszköz építéséért az Israel Aerospace Industries (IAI) felel, a teleszkópot az Elbit/Elop, az UV-kamerát pedig a DESY Zeuthen biztosítja. Össztömegét tekintve körülbelül 1100 kilogrammról beszélünk, melynek több mint a fele hajtóanyag. Az ULTRASAT a tervek szerint 3 évig fog működni GEO pályán, és elegendő üzemanyaggal rendelkezik, hogy üzemidejét akár 6 évre is meghosszabbíthassák. Az eszköznek két elsődleges célt tűztek ki; az egyik a gravitációs hullámok, például neutroncsillagok összeolvadásaiból származó ultraibolya jelek keresése, a második pedig a szupernóva-robbanások tanulmányozása.

Fantáziarajz az eszközről. Forrás: Weizmann Institute of Science

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye