A NASA detonációs rakétahajtóműve újabb teszten van túl

Kapcsolódó

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A nap képe #1496 – A „Szahara szeme”

A "Szahara szeme", mely egy különleges, ősi geológiai képződmény...

A NASA mérnöki csapata által fejlesztett detonációs rakétahajtómű (RDRE – rotating detonation rocket engine) újabb mérföldkövet ért el nemrégiben; az új, 3D-nyomtatással előállított RDRE 251 másodpercig üzemelt, melynek során több mint 25 kN tolóerőt produkált. A 4 percet meghaladó tesztet az ügynökség Marshall Űrrepülési Központjának szakemberei végezték el.

A hajtómű első tesztjét még 2022 nyarán abszolválták az IN Space LLC és a Purdue Egyetem együttműködésével. Akkor 100%-on üzemeltetve, nagyjából egy percen keresztül több mint 17 kN tolóerőt volt képes kifejteni az RDRE.

Az RDRE abban különbözik a hagyományos rakétamotoroktól, hogy a tolóerőt egy szuperszonikus égési jelenség, az ún. detonáció segítségével állítja elő. Ez a konstrukció a mai meghajtási rendszereknél kevesebb üzemanyag felhasználása mellett nagyobb teljesítmény leadására képes, és alkalmas lehet mind az emberes leszállóegységek, mind a mélyűrbe, például a Holdra és a Marsra tartó bolygóközi járművek meghajtására.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye