A NASA elítéli a háborús propaganda használatát az űrállomáson

Kapcsolódó

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

A nap képe #1054 – Crew-5 éjszakai hazatérés

A SpaceX Endurance névre hallgató Crew Dragon űrhajója ereszkedés...

A Virgin Orbit egy kis csapattal visszatér a munkába

A kényszerpihenő megszakítása persze továbbra sem jelenti azt, hogy...

Titkos katonai műhold indult Pleszeckből

A megbízó ezúttal is az Orosz Védelmi Minisztérium volt. Az...

A NASA egy csütörtökön kiadott nyilatkozatában nyíltan elítélte az orosz űrügynökséget, és egyben fő partnerét a Nemzetközi Űrállomáson, miután az orosz űrhajósok ünnepelték egy kelet-ukrajnai régió Oroszország általi elfoglalását.

Az amerikai űrkutatási hivatal közleményében kijelentette, hogy: „A NASA határozottan elítéli, hogy Oroszország a Nemzetközi Űrállomást politikai célokra használja fel Oroszország ukrajnai különleges katonai műveletének támogatására. Az amerikai űrkutatási hivatal úgy véli, hogy ez alapvetően ellentmond az állomás fő céljának, amely a tudomány népszerűsítése és békés célú technológiák fejlesztése 15 ország részvételével” – áll a közleményben.

Az orosz űrkutatási hivatal hétfőn közzétette három űrhajósának fényképét a Luhanszki Népköztársaság és a Donyecki Népköztársaság zászlajával. A régió elfoglalása „a felszabadulás napja volt, amelyet mind a Földön, mind az űrben ünnepeltünk”– áll a Roszkoszmosz bejegyzésében.

A szóban forgó kép. Forrás: Roszkoszmosz

Ahogy várható volt, a NASA közleményére a Roszkoszmosz igazgatója Dimitrij Rogozin is reagált a maga „szokásos” módján: „Mit is mondhatnék ezzel kapcsolatban. Ők voltak azok, akik átpolitizálták együttműködésünket, illegális szankciókat vezettek be vállalkozásainkkal és iparágunk számos (volt és jelenlegi) vezetőjével szemben. Durván lábbal tiporták az „űr a politikán kívül” elvét, megfosztva tőlünk a nemzetközi piacra jutást. A mikroelektronika és a kereskedelmi megrendelések tiltását, amelyek megpróbálják megfojtani az orosz űrt (a világ űrhajózásának bölcsőjét). És ne csitíts minket, és ne fenyegess egy ujjal sem! Mindent megteszünk az orosz szegmensben, amit szükségesnek és hasznosnak tartunk. A nyugati partnereknek pedig azt tanácsolom, hogy töröljék el a hülye szankcióikat, ha normalizálni akarják a szakmai kapcsolatokat.”

Amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, a NASA mindent megtett annak érdekében, hogy megőrizze a több mint 20 éve fennálló partnerséget az űrállomáson. Az űrügynökség kiemelte a pályán egymás mellett élő űrhajósok barátságát, és ígéretet tett arra, hogy a partnerség továbbra is fennmarad. Idén Kathy Lueders, a NASA űrműveletekkel foglalkozó társigazgatója azt mondta, hogy a háború és a feszültség ellenére a NASA és az orosz kollégák „még mindig együttműködnek egymással, még mindig tartunk közös edzéseket, még mindig együtt dolgozunk. Nyilvánvalóan megértjük a globális helyzetet, de ezek a csapatok közös csapatként működnek együtt.” Hozzátette: „nyilvánvalóan továbbra is figyelemmel kell kísérnünk a helyzetet. Dolgoztunk már ilyen helyzetekben, és mindkét fél mindig nagyon profin működött egymással, és megértik ennek a fantasztikus küldetésnek a fontosságát, és a két ország közötti békés kapcsolatok folytatását az űrben.”

Tavaly, miután Oroszország megsemmisített egy nem működő műholdat, amelynek szétszóródott törmeléke veszélyeztette az állomást, Bill Nelson, a NASA adminisztrátora határozottan elítélte az orosz hadsereget, „meggondolatlannak és veszélyesnek” nevezve. Ennek ellenére mindent megtett, hogy kiemelje az űrállomást, mint békés menedéket, és kijelentette, hogy a háború nem kérdőjelezte meg a partnerséget. „A kozmonauták és az űrhajósok a szokásos módon kijönnek egymással” – mondta márciusban.

Az űrállomáson tartózkodó űrhajósok továbbra is barátságos viszonyban vannak egymással. Az alábbi képen Oleg Artyemjev 7 hónapos kislányát ünnepli az egész legénység. Forrás: TASZSZ/Oleg Artyemjev

Minden szombat este a legénység összegyűlik és közösen filmet néznek. Forrás: Szergej Korszakov

Dark mode powered by Night Eye