A NASA és a SpaceX aláírta az öt újabb Crew Dragon-küldetésről szóló szerződésmódosítást

Kapcsolódó

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A nap képe #1477 – Flight 4 előtti tankolási teszt

Teljes tankolási teszt a júniusra tervezett Flight 4 előtt.

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

Tegnapi közleményében jelentette be a NASA, hogy aláírták a SpaceX-szel a Commercial Crew Program (CCP) legújabb szerződésmódosítását: további öt személyszállító küldetés végrehajtásával bízzák meg a hawthorne-i magáncéget, 14-re növelve ezen missziók számát. A bővítésről már idén júniusban értesülhettünk, azonban ez csak a tegnapi aláírással vált hivatalossá. A CCP keretein belül az amerikai űrhivatal magáncégeket bíz meg űrhajósok feljuttatásával a Nemzetközi Űrállomásra, így faragva a költségeken. A két megbízott cég a SpaceX és a Boeing, közülük egyelőre csak előbbi tudta és tudja teljesíteni a szigorú biztonsági követelményeket. Ha minden jól megy, jövő februárban végre a Boeing is végrehajthatja a „Crew Flight Test”-et, azaz a két űrhajóssal történő emberes tesztrepülést, ezalatt a SpaceX viszont már épp az ötödik operatív küldetését fogja teljesíteni, és csak ezután kerülhet sor az első „éles” misszióra a CST-100 Starliner űrhajóval.

A továbbra is kötött áras szerződés értelmében a Crew-10-14 küldetések ára 1,436 milliárd dollár, mely fedezi a földi felkészítés, az indítás, a fél éves keringés és a visszatérés költségeit, és ez az öt misszió egészen 2030 végéig biztosítja a folyamatos személyzetcserét az ISS-en. Érdekesség, hogy a mostani bővítéssel a SpaceX a 14 küldetést összesen 4,9 milliárd dollárért fogja teljesíteni, míg a Boeing a továbbra is csak 6 missziót 5,1 milliárdért vállalta… Ez azonban nem azt jelenti, hogy utóbbi cég csak 6 küldetést fog teljesíteni a Starlinerrel az ISS-re, de a NASA-tól aligha kapnak több megrendelést, és legfeljebb más megrendelők révén szállíthatnak űrhajósokat akár a Nemzetközi, akár más, a jövőben megvalósuló űrállomásra.

A jelenleg is zajló Crew-4 küldetés Falcon-9 rakétája és Crew Dragon űrhajója. Fotó: Trevor Mahlmann

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye