A NASA felfújható hőpajzsa több cég figyelmét is felkeltette

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

Tavaly novemberben zajlott le a NASA demonstrációja, mely a LOFTID (Low-Earth Orbit Flight Test of an Inflatable Decelerator) nevet viselte, és ami egy felfújható „aeroshell” (hőpajzs, védőburkolat) tesztjét abszolválta. A United Launch Alliance (ULA) Atlas-V hordozójának segítségével az űrbe jutó bemutató sikere azóta pedig több cég figyelmét is felkeltette, akik szívesen együttműködnének az ügynökséggel a technológia továbbfejlesztése érdekében.

Az egyik ilyen vállalat maga a ULA, akik már a repülés előtt érdeklődést mutattak a fejlesztés iránt, mely ehetővé tenné a Vulcan hajtóművek biztonságos visszahozatalát a cég újrafelhasználási programjának részeként. A Boeing és a Lockheed Martin 50-50%-os közös vállalata, a ULA most pedig a NASA-val egy Space Act megállapodás keretében együttműködik a LOFTID technológia továbbfejlesztésén. A partnerség tervei közt szerepel, hogy növeljék az űreszköz átmérőjét 10 méteresre, mely így 4 méterrel lenne nagyobb az előző tesztpéldánynál.

Azonban nem a ULA az egyetlen cég, mely megkereste az ügynökséget a technológiával kapcsolatosan. Ide sorolhatjuk az Outpost startup vállalatot, de a Blue Origin neve is felmerült, akik egyébként adatgyűjtőként részt vettek a LOFTID demonstrációban. Az ellenben nem derült ki, hogy a BO konkrétan érdeklődik-e a fejlesztés iránt, továbbá az sem, hogy kik a további együttműködő cégek. Joe Del Corso, a LOFTID projektvezetője ezzel kapcsolatban viszont hozzátette, hogy nagyobb nevek is szerepelnek a listán, és hogy általuk még nagyobb, 18-20 méter átmérőjű hőpajzsok is vizsgálat alatt állnak.

A kihalászott LOFTID. Forrás: Tory Bruno
Dark mode powered by Night Eye