A NASA hét amerikai céggel együttműködve bővítené űrtevékenységét

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Az űrhivatal ezzel szeretné minél jobban és minél költséghatékonyabban támogatni az alacsony Föld körüli pályára történő emberi űrutazások és küldetések végrehajtását.

A Commercial Space Capabilities-2 (CCSC-2) elnevezésű kezdeményezés célja, hogy az amerikai űrhivatal a magánszektor még nagyobb mértékű bevonásával biztosítsa a folyamatos, széleskörű űrbéli emberi jelenlétet, ötvözve az évtizedek alatt szerzett tapasztalattal, gyakorlatokkal, eljárásokkal. Ehhez az alábbi hét céggel fűzi még szorosabbra az együttműködést a NASA:

  • Blue Origin
  • Northrop Grumman
  • Sierra Space Corporation
  • SpaceX
  • Special Aerospace Services
  • ThinkOrbital Inc.
  • Vast Space LLC

A magáncégek jóval hatékonyabban, rövidebb időn belül, ezáltal költséghatékonyabban tudják végrehajtani projektjeiket, mint az államilag is felügyelt és bürokratikus űrhivatal. A cserébe kapott tapasztalatokat és eljárási módokat a saját működésükbe és fejlesztéseikbe is be tudják építeni. Az egészséges verseny pedig még hatékonyabb és magasabb színvonalú szolgáltatásra ösztönzi a cégeket, amiből szintén mindkét fél profitálhat.

A közös projektek

A Blue Origin az integrált kereskedelmi szállítási kapacitások növelésében fog részt venni, hogy redundáns rendszert tudjanak kialakítani a személyszállító küldetésekhez.

A Northrop Grumman autonóm robotikus megoldásokat fog fejleszteni a tudományos munka segítéséhez és az űrbeli eszközgyártás alapjainak megvalósításához, majd később a kapacitás növeléséhez a Persistent Platform projekt keretében.


A Sierra Space együttműködése az újgenerációs járművekkel történő személy- és teherszállítás elősegítése, az űrbeli infrastruktúra, feláldozható és adott célhoz alakítható eszközök fejlesztése lesz.


A SpaceX-é talán a legszélesebb körű együttműködés, hiszen az kiterjed a technológiai portfólió bővítésére a Dragon 2 űrhajó és a Starship továbbfejlesztésével, főleg utóbbi esetében, amit nem csak szállításokhoz, hanem Föld körül keringő, kvázi űrállomásként funkcionáló célpontként alkalmaznák. Ehhez a Super Heavy rakéta, a Starlink műhold-hálózat és a földi kiszolgáló létesítmények fejlesztése is szükséges lesz. 


A Special Aerospace Services különböző űrbéli emberes szerviztevékenységek, űrséták támogatásához fogja biztosítani az ún. Autonomous Maneuvering Unit (AMU) nevű eszközt, aminek köszönhetően jóval mobilisabbak lesznek az űrhajósok, könnyebbé válhatnak az összeszerelési és karbantartási munkák, járművön kívüli ellenőrző tevékenységek.


A ThinkOrbital a ThinkPlatforms és a CONTESA (Construction Technologies for Space Applications) elnevezésű űrbéli nagyméretű szerelőfelületet és alkalmazott eszközöket fogja legyártani is alacsony Föld körüli pályára juttatni. Előbbi egy könnyen összeszerelhető, egyszer indítandó platform, ami széleskörű felhasználhatóságot biztosít, utóbbi pedig különböző gyártási technológiákat foglal magába hegesztéshez, vágáshoz és egyéb fémmegmunkálási folyamatokhoz.

A Vast a nemrég bejelentett saját mikrogravitációs, később pedig mesterséges gravitációs űrállomásához kap segítséget a NASA-tól, hogy ezzel is bővítsék az emberi jelenlét lehetőségeit az űrben. Emellett közösen dolgoznak ki nagyobb űrállomás modulokhoz szükséges gyártási folyamatokat. 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye