A NASA két évvel meghosszabbította a Juno és az Insight űrszonda küldetését

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

Ezzel a Juno 2025 szeptemberéig, az Insight 2022 decemberéig biztosan folytatja kutatómunkáját.

Egy független ellenőrző bizottság javaslata alapján döntött úgy az űrhivatal, hogy mindkét küldetést meghosszabbítja, mivel az űrszondák „kivételesen különleges felfedezéseket” tettek eddigi munkájuk során. Az űreszközök segítségével mára még több adat, információ áll rendelkezésre Naprendszerünkről.

A Juno űrszonda eddigi missziója során feltérképezte a Jupiter belső felépítését, mágneses mezejét, és az atmoszférában lezajló folyamatokat, melynek köszönhetően a tudósok és csillagászok korábban nem is sejtett ismeretek birtokába juthattak. A 2025 szeptemberéig meghosszabbított küldetése során a Juno a Jupiteren kívül a kiterjedtebb Jovian-rendszert is tanulmányozza majd, és a Jupiter gyűrűin kívül a nagyobb holdakat, a Ganymede-t, az Europat és az Io-t is megvizsgálja majd, miközben elhalad mellettük.

Az Insight 2018. november 26-án landolt a Marson, és azóta kisebb-nagyobb problémákat kiküszöbölve folyamatosan tanulmányozza a Vörös Bolygó talaját és atmoszféráját. Különlegesen érzékeny szeizmométerének segítségével a Mars kérgében lezajló legkisebb rezgéseket, rengéseket is beazonosítja és vizsgálja. A Mars mágneses mezejéről is többet tudunk mára az űrszondának köszönhetően. A küldetés meghosszabbításával lehetőség nyílik még kiterjedtebb szeizmológiai vizsgálatra és adatelemzésre. Az időjárást vizsgáló műszerrel kiegészülve minden eddiginél pontosabb adatot tud gyűjteni az eszköz, és a hőérzékelő és fizikai tulajdonságokat elemző műszer is folyamatosan elemzi a talajhoz közel a bolygó működését és tulajdonságait.

InSight Mission – NASA's InSight Mars Lander

A hosszabbításoktól a NASA azt reméli, hogy további felfedezéseket érnek el az űrszondák és így még inkább kiterjedt ismeretünk lehet. Emellett az eszközök gazdaságosabbak is, mivel jóval olcsóbb már meglévő űrszondákat működtetni, mint újakat kifejleszteni és elindítani.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye