A NASA két évvel meghosszabbította a Juno és az Insight űrszonda küldetését

Kapcsolódó

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

Ezzel a Juno 2025 szeptemberéig, az Insight 2022 decemberéig biztosan folytatja kutatómunkáját.

Egy független ellenőrző bizottság javaslata alapján döntött úgy az űrhivatal, hogy mindkét küldetést meghosszabbítja, mivel az űrszondák „kivételesen különleges felfedezéseket” tettek eddigi munkájuk során. Az űreszközök segítségével mára még több adat, információ áll rendelkezésre Naprendszerünkről.

A Juno űrszonda eddigi missziója során feltérképezte a Jupiter belső felépítését, mágneses mezejét, és az atmoszférában lezajló folyamatokat, melynek köszönhetően a tudósok és csillagászok korábban nem is sejtett ismeretek birtokába juthattak. A 2025 szeptemberéig meghosszabbított küldetése során a Juno a Jupiteren kívül a kiterjedtebb Jovian-rendszert is tanulmányozza majd, és a Jupiter gyűrűin kívül a nagyobb holdakat, a Ganymede-t, az Europat és az Io-t is megvizsgálja majd, miközben elhalad mellettük.

Az Insight 2018. november 26-án landolt a Marson, és azóta kisebb-nagyobb problémákat kiküszöbölve folyamatosan tanulmányozza a Vörös Bolygó talaját és atmoszféráját. Különlegesen érzékeny szeizmométerének segítségével a Mars kérgében lezajló legkisebb rezgéseket, rengéseket is beazonosítja és vizsgálja. A Mars mágneses mezejéről is többet tudunk mára az űrszondának köszönhetően. A küldetés meghosszabbításával lehetőség nyílik még kiterjedtebb szeizmológiai vizsgálatra és adatelemzésre. Az időjárást vizsgáló műszerrel kiegészülve minden eddiginél pontosabb adatot tud gyűjteni az eszköz, és a hőérzékelő és fizikai tulajdonságokat elemző műszer is folyamatosan elemzi a talajhoz közel a bolygó működését és tulajdonságait.

InSight Mission – NASA's InSight Mars Lander

A hosszabbításoktól a NASA azt reméli, hogy további felfedezéseket érnek el az űrszondák és így még inkább kiterjedt ismeretünk lehet. Emellett az eszközök gazdaságosabbak is, mivel jóval olcsóbb már meglévő űrszondákat működtetni, mint újakat kifejleszteni és elindítani.

Dark mode powered by Night Eye