A NASA kiválasztotta az új generációs űrruhák gyártásáért felelős céget

Kapcsolódó

A Tienkung Űrállomás védelmében hajtottak végre űrsétát

Rekordhosszú, 8 és fél órás űrsétát hajtott végre a...

Elhagyta a Nemzetközi Űrállomást a Progressz MSz-25

A teherűrhajó december óta tartózkodott az Nemzetközi Űrállomáson. Csaknem fél...

A nap képe #1482 – A Hold és a Canadarm2

A Hold társaságában láthatjuk a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 robotkarját,...

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

Az Axiom Space nyerte el az amerikai űrhivatal megbízását, melyben az új holdi szkafanderek fejlesztését és gyártását fogják elvégezni. Mint azt korábbi cikkünkben olvashattátok, a NASA az Axiom Space és a Collins Aerospace nevű magánvállalatok pályázatát választotta ki 43 vállalat tervei közül. Ezt követően, pontosabban szeptember 7-én érkezett a bejelentés, miszerint az Axiom nyerte el a NASA Extravehicular Activity Services (xEVAS) szerződésének első megbízását. A 228,5 millió dolláros alapértékű kontraktus értelmében a houstoni székhelyű vállalat fogja megtervezni, kifejleszteni, és legyártani az űrhivatal következő generációs holdi szkafandereit az Artemis-program támogatására. A NASA közleményében nem tért ki arra, hogy miért az Axiomra esett a választás, ami viszont bizonyos, hogy mindkét vállalat jogosult lesz a jövőbeni megrendelésekre, amelyek a Nemzetközi Űrállomás űrruháinak fejlesztését és a későbbi Artemis-küldetésekhez kapcsolódó szolgáltatásokat foglalják magukban.

„Korszerűsített, fejleszthető űrruháink lehetővé teszik a gyors frissítéseket, hogy idővel jobb és biztonságosabb technológiákat alkalmazzunk, biztosítva, hogy űrhajósaink mindig nagy teljesítményű, robusztus felszereléssel rendelkezzenek.” – nyilatkozta Michael Suffredini, az Axiom Space elnök-vezérigazgatója. Az új szkafanderről emellett egy nem teljes alakos illusztrációt, valamint további információkat is közöltek: a NASA xEMU űrruha-konstrukciójára építve az Axiom xEVAS űrruháit úgy alkották meg, hogy nagyobb rugalmasságot és speciális eszközöket biztosítsanak a felfedezési igények teljesítéséhez és a tudományos lehetőségek bővítéséhez az űrben. Az Axiom több más céggel is együttműködik az xEVAS űrruha fejlesztésén, köztük a KBr, az Air-Lock, a David Clark Company, a Paragon Space Development Corporation, a Sophic Synergistics és az A-P-T Research vállalatokkal.

A NASA nyilatkozatában, melyet az Axiom és a Collins xEVAS-szerződésének bejelentése után adott ki, megjegyezte, hogy „nagyon nagy a hasonlóság” a két vállalat Artemis- és ISS űrruháinak változatai között. Ez a közlemény, bár konkrét díjakat nem közölt, azt állítja, hogy az Axiom alacsonyabb árat ajánlott, mint a Collins. Az Axiom ajánlata 23%-kal volt alacsonyabb a NASA független kormányzati költségbecslésénél, míg a Collins előterjesztése 2%-kal. A NASA nem hozta nyilvánosságra a költségbecslés értékét.

Forrás: Axiom Space

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye