A NASA kutatói immáron pályázhatnak a kínai holdmintákra

Kapcsolódó

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

A NASA kutatói november végén értesülhettek először arról, hogy a kétoldalú együttműködésre vonatkozó tilalom alóli kivételként pályázatot nyújthatnak be a Kínai Nemzeti Űrhivatalhoz (CNSA), hogy hozzáférhessenek a Csang’e-5 által gyűjtött minták egy részéhez. A kiküldött tájékoztató e-mail továbbá tartalmazta azokat az instrukciókat is, melyek segítségével lebonyolítható a jelentkezés az Oceanus Procellarum területéről származó mintákra. A CNSA weboldalán keresztül benyújtható pályázat határideje 2023. december 22.

A kutatókat ezenfelül arra kérik, hogy amennyiben pályázatuk kiválasztásra kerül, úgy forduljanak az ügynökség tisztviselőihez a következő lépésekkel kapcsolatos útmutatásért. Az elektronikus levélben emellett azt is hangsúlyozták, hogy maga az engedély csak a Csang’e-5 misszió holdi talaj- és kőzetmintáira vonatkozik, és az ún. Wolf Amendment rendelkezés továbbra is érvényben van mindennemű Kínával folytatott kétoldalú tevékenységgel kapcsolatban.

A Wolf Amendment az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa által 2011-ben elfogadott olyan törvény, amely megtiltja a NASA-nak, hogy a Kongresszus, illetve a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) engedélye nélkül kétoldalú partnerséget folytasson a kínai kormánnyal és a Kínai Népköztársasághoz kötődő szervezetekkel.

A Csang’e-5 leszállóegység felvétele. Forrás: CNSA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye