A NASA kutatói immáron pályázhatnak a kínai holdmintákra

Kapcsolódó

Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek...

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

A NASA kutatói november végén értesülhettek először arról, hogy a kétoldalú együttműködésre vonatkozó tilalom alóli kivételként pályázatot nyújthatnak be a Kínai Nemzeti Űrhivatalhoz (CNSA), hogy hozzáférhessenek a Csang’e-5 által gyűjtött minták egy részéhez. A kiküldött tájékoztató e-mail továbbá tartalmazta azokat az instrukciókat is, melyek segítségével lebonyolítható a jelentkezés az Oceanus Procellarum területéről származó mintákra. A CNSA weboldalán keresztül benyújtható pályázat határideje 2023. december 22.

A kutatókat ezenfelül arra kérik, hogy amennyiben pályázatuk kiválasztásra kerül, úgy forduljanak az ügynökség tisztviselőihez a következő lépésekkel kapcsolatos útmutatásért. Az elektronikus levélben emellett azt is hangsúlyozták, hogy maga az engedély csak a Csang’e-5 misszió holdi talaj- és kőzetmintáira vonatkozik, és az ún. Wolf Amendment rendelkezés továbbra is érvényben van mindennemű Kínával folytatott kétoldalú tevékenységgel kapcsolatban.

A Wolf Amendment az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa által 2011-ben elfogadott olyan törvény, amely megtiltja a NASA-nak, hogy a Kongresszus, illetve a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) engedélye nélkül kétoldalú partnerséget folytasson a kínai kormánnyal és a Kínai Népköztársasághoz kötődő szervezetekkel.

A Csang’e-5 leszállóegység felvétele. Forrás: CNSA
Dark mode powered by Night Eye