A NASA leállít egy közel 10 éve tartó projektet

Kapcsolódó

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Az Ingenuity újra munkába áll

Mint tudjuk, az Ingenuity fő küldetése véget ért, mely...

Az ügynökség március 1-jén, pénteken jelentette be, hogy leállítják azt a 2 milliárd dolláros projektet, melynek céljaként az űrben történő üzemanyag-utántöltés tesztelését tűzték ki. A közel egy évtizedes múlttal rendelkező  OSAM-1 (On-orbit Servicing, Assembly, and Manufacturing-1) félbeszakításának fő indokaként a fővállalkozó Maxar  gyenge teljesítményét hozták fel, pontosabban a folyamatos technikai, költség- és ütemezési kihívásokat. A NASA felügyelője ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy a Goddard Űrközpont szakemberei is nehézségekbe ütköztek a fejlesztés kulcsfontosságú részeivel, ami szintén nem lendítette előre az OSAM-1 befejezését.

„Bár csalódottak vagyunk a program leállítására vonatkozó döntés miatt, elkötelezettek vagyunk amellett, hogy támogassuk a NASA-t a lehetséges új partnerségek vagy alternatív hardverek keresésében.” – mondta Eric Glass, a Maxar Space Systems szóvivője a CNBC-nek adott nyilatkozatában.

Az alábbi videóban láthatjátok a feltöltési folyamatot:

Mint azt említettük jó pár éve, 2015 óta zajlik a fejlesztés azzal a céllal, hogy az OSAM-1 dokkolhasson az 1999-ben indított Landsat-7 képalkotó műholdhoz, amelynek eredményeként meghosszabbodna annak élettartama. Ezt azonban megakadályozta több esztendős csúszás, miközben a projekt költségei kritikusan megugrottak a NASA számára. Itt érdemes megjegyezni, hogy mind az ügynökség, mind a Maxar tisztviselői elismerték azt a tényt; „hogy utóbbi alábecsülte a feladatát nagyságát és komplexitását, nem ismerte teljes mértékben a műszaki követelményeket, valamint nem rendelkezett a szükséges szakértelemmel.”

Nos mint láthatjuk, eléggé kérdőjelessé vált ez a projekt, hiszen az elhangzottak alapján mind a jelenlegi 2,05 milliárd dolláros költségét, mind a 2026 decemberére tervezett indítási dátumot túllépi, ráadásul úgy, hogy már 6 éves csúszást tudhatnak maguk mögött.

Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye