A NASA további hat SLS építését tervezi az eddigi három rakétán kívül

Kapcsolódó

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Űrhajók

Balra az Apollo-6 küldetés űrhajóját készítik fel, hogy a...

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

Az eddigi beszállítói szerződések alapján három nehézrakétát biztosan megépítenek az Artemis I, II és III küldetésekhez (ez utóbbi a 2024-ben tervezett emberes Holdraszállás lenne). Most újabb hat misszióhoz készítenek elő szerződésmódosítást.

Egyelőre arról érkezett hír, hogy a Northrop Grumman által gyártott gyorsítórakéták építéséről születik meg nem sokára egy szerződésmódosítás a céggel. 49,5 millió dolláros megrendelés lenne az összesen tizenkét darab gyorsítórakétára, és az összesen kilenc repülésről szóló szerződés 2030. december 31-ig szólna.

Az oldalsó, szilárd hajtóanyagú rakéták a teljes SLS-rendszer tolóerejének 75%-át adják. A korábbi űrsikló indításoktól eltérően itt még nagyobb szerkezetek fogják gyorsítani az óriási rakétát, további egy szegmenssel bővülnek az eddigi négy egységből álló gyorsítórakéták.
Az első SLS egységei egyébként folyamatosan érkeznek a Kennedy Űrközpontba, ahol a végső összeszerelési munkálatok zajlanak majd. A két gyorsítórakéta összesen tíz szegmense június közepén érkezett meg vasúton, és a napokban készülnek fel az összeállításukra. Ezen kívül már az Orion űrhajó, a vészhelyzeti mentőtorony, és egyéb összekötő részek is készen állnak. Az első fokozat üzemanyagtartályait és a négy RS-25 hajtóművet magába foglaló rakétatest jelenleg még a NASA Stennis Űrközpontjában várja az ún. Green Run Test-et, ami a tartályok és a hajtóművek ellenőrzésére irányul majd.
Közben már az Artemis II és III missziókhoz is megkezdődtek a gyártási munkálatok, erősítette meg Bruce Tiller, az Marshall Űrközpontban lévő SLS gyorsítórakétáiért felelős iroda vezetője.

Kép
Az Artemis I részegységeiről készült összefoglaló kép
Forrás: David Willis
Kép
Az eddigi három biztos Artemis misszión haszálandó SLS rakéták eddig elkészült részei
Forrás: David Willis
Dark mode powered by Night Eye