A NASA újabb űrtávcső felbocsátásával bízta meg a SpaceX-et

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

A COSI gamma-teleszkóp várhatóan 2027 augusztusában indulhat.

A 2021 decemberben indult IXPE (Imaging X-ray Polarimetry Explorer) küldetés után újabb űrtávcső indításáról írt alá szerződést a NASA és a SpaceX. A hawthorne-i cég egy 69 millió dolláros fix áras megbízás keretében indítja várhatóan 2027 augusztusában a COSI (Compton Spectrometer and Imager) űrtávcsövet egy Falcon-9 rakétával.

Ez a széles látószögű gamma-teleszkóp a Tejútrendszerben és azon túl is energetikai jelenségeket fog vizsgálni, beleértve az anyag és az antianyag létrejöttét és pusztulását, valamint a csillagok életének utolsó szakaszait. A NASA COSI-missziója a Tejútrendszer galaktikus pozitronjainak eredetét fogja vizsgálni, feltárja galaxisunkban a nukleoszintézis helyeit, tanulmányozza a gamma-sugárzás polarizációját is. Az összetett Compton teleszkóp a továbbfejlesztett érzékenység, a spektrális felbontás, a szögfelbontás és az égbolt széles lefedettségének előnyeit egyesíti majd a tudomány elősegítése érdekében.
A küldetés a Kaliforniai Egyetem, a Berkeley Űrtudományi Laboratórium, a San Diego-i Egyetem, a Haditengerészeti Kutatólaboratórium (Naval Research Laboratory), a NASA Goddard Űrközpont és a Northrop Grumman együttműködésének keretében valósul meg. 

A COSI a NASA Explorers Program, azon belül is a SMEX (Small Explorers) csoport tagjaként indul majd az űrbe SMEX-17 jelzéssel. Ezt az kategóriát 1988-ban hozta létre az űrhivatal azzal a céllal, hogy gyakori repülési lehetőségeket biztosítsanak az asztrofizika és az űrfizika tudományágain belüli, rendkívül koncentrált és viszonylag olcsó (~120-150 millió dollár költségű) űrtudományi küldetésekhez. 

A COSI illusztrációja Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye