A NASA űrhajósai két űrsétát fognak végrehajtani márciusban

Kapcsolódó

Földünk az űrből: Graham Coast, Antarktisz

Az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalán fekvő Graham Coast jeges tája...

Megkezdődött a VIPER holdjáró építése

Miközben folyamatosan zajlanak a különféle tesztek a rover prototípusával,...

A nap képe #1049 /Starship fejlesztés/ – Starship full stack

Starship full stack, azaz egy teljes Starship-rendszer, miután 2022....

58 éve: Alekszej Leonov végrehajtotta a világ első űrsétáját

1965. március 18-án a kétszemélyes, zsilipkamrával ellátott Voszhod-2 űrhajóból,...

A Mars Odyssey űrszonda kezd kifogyni az üzemanyagból

A 2001-ben indított Mars Odyssey több mint 94 000...

A NASA két asztronautája Kayla Barron és Raja Chari március 15-én és 23-án fognak kilépni a világűrbe, hogy folytassák a korszerűsítési feladatokat. Az űrhivatal március 14-én egy sajtótájékoztatón számol be a közelgő űrsétákról. A tájékoztatóról és az űrsétákról élő közvetítés lesz látható a NASA TV-n, az ügynökség honlapján és a NASA alkalmazásban.

A március 15-én esedékes, EVA-79 néven futó űrséta fő feladata, hogy módosító készleteket szereljenek fel. A páros konzolokat és merevítőket fog installálni, hiszen hamarosan érkeznek a Roll-Out Solar Array (iROSA) napelemrendszer újabb tagjai. Eddig a hat iROSA-ból kettőt telepítettek az űrhajósok, tehát még további négy napelemtáblát kell eljuttatni, valamint felszerelni a Nemzetközi Űrállomásra. Az űrséta vezetője Barron lesz, ezt a szkafanderén piros csíkok fogják jelezni. Számára ez lesz a második, Chari számára pedig az első űrséta.

A felszerelt iROSA napelemek. Forrás: NASA

A március 23-i űrséta során (EVA-80) a két űrhajós tömlőket fog felszerelni a Radiator Beam Valve modulra, amely ammóniát vezet át az állomás hőelvezető radiátorain, hogy a rendszereket megfelelő hőmérsékleten tartsa. Továbbá áram- és adatkábelt telepítenek a Columbus modul Bartolomeo tudományos platformjára, kicserélnek egy külső kamerát, és egyéb fejlesztéseket is végrehajtanak.

A Canadarm2 robotkar és a Dextre kétkarú robot, amint kiemeli a Bartolomeo platformot a Dragon csomagtartójából. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye