A NASA űrhajósai két űrsétát fognak végrehajtani márciusban

Kapcsolódó

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A NASA két asztronautája Kayla Barron és Raja Chari március 15-én és 23-án fognak kilépni a világűrbe, hogy folytassák a korszerűsítési feladatokat. Az űrhivatal március 14-én egy sajtótájékoztatón számol be a közelgő űrsétákról. A tájékoztatóról és az űrsétákról élő közvetítés lesz látható a NASA TV-n, az ügynökség honlapján és a NASA alkalmazásban.

A március 15-én esedékes, EVA-79 néven futó űrséta fő feladata, hogy módosító készleteket szereljenek fel. A páros konzolokat és merevítőket fog installálni, hiszen hamarosan érkeznek a Roll-Out Solar Array (iROSA) napelemrendszer újabb tagjai. Eddig a hat iROSA-ból kettőt telepítettek az űrhajósok, tehát még további négy napelemtáblát kell eljuttatni, valamint felszerelni a Nemzetközi Űrállomásra. Az űrséta vezetője Barron lesz, ezt a szkafanderén piros csíkok fogják jelezni. Számára ez lesz a második, Chari számára pedig az első űrséta.

A felszerelt iROSA napelemek. Forrás: NASA

A március 23-i űrséta során (EVA-80) a két űrhajós tömlőket fog felszerelni a Radiator Beam Valve modulra, amely ammóniát vezet át az állomás hőelvezető radiátorain, hogy a rendszereket megfelelő hőmérsékleten tartsa. Továbbá áram- és adatkábelt telepítenek a Columbus modul Bartolomeo tudományos platformjára, kicserélnek egy külső kamerát, és egyéb fejlesztéseket is végrehajtanak.

A Canadarm2 robotkar és a Dextre kétkarú robot, amint kiemeli a Bartolomeo platformot a Dragon csomagtartójából. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye