A NASA űrhajósai tegnap sikeresen befejezték az űrsétájukat

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

Az Expedíció-68 űrhajósai, Josh Cassada és Frank Rubio, magyar idő szerint 22:25-kor fejezték be az űrsétájukat, ami így összesen 7 óra 11 percig tartott.

Cassada és Rubio teljesítette az elsődleges célkitűzések többségét, többek között összeszereltek egy tartókonzolt az állomás rács-szerkezetének jobb oldalán, hogy előkészítsék a Nemzetközi Űrállomás új kigördíthető napelemtábláinak (iROSA) telepítését. A duó befejezte a kábelek elvezetését a 3A rácselemen, és megkezdte egy módosító készlet telepítési folyamatát az 1B-n, amely az új napelem-tömbök állványaként szolgál majd. 

A két űrhajós elhalasztott néhány módosított feladatot, köztük a rögzítők felszerelését az 1B kábeleinek elvezetésére. A hátralévő munkákat egy jövőbeli űrséta során fejezik be, még az 1B napelemrendszereinek érkezése előtt, és a következő két amerikai űrséta során nem terveznek változtatásokat. Az űrsétához szükséges konzol és egyéb felszerelések a múlt héten érkeztek az űrállomásra a Cygnus teherűrhajón, amely november 7-én indult. További iROSA napelemtáblák november 21-én indulnak az állomásra egy SpaceX Dragon teherűrhajón.

A Nemzetközi Űrállomás üzemelése során ez volt a 254. űrséta, amely az állomás fejlesztését és karbantartását hivatott támogatni. Mindemellett ki kell emelnünk, hogy mindkét űrhajós számára ez volt az első űrséta. Cassada és Rubio egy tervezett hat hónapos tudományos misszió kellős közepén vannak, és tovább dolgoznak a mikrogravitációs laboratórium fedélzetén, hogy előremozdítsák a tudományos ismereteket, és új technológiákat mutassanak be a jövőbeli emberi és robotkutatási küldetésekhez, beleértve a NASA Artemis programján keresztüli holdküldetéseket is.

A következő két amerikai űrsétát november 29-én kedden, és december 3-án szombaton tervezik elvégezni. November 29-én két űrhajós szerel fel egy kigördíthető napelemtáblát (iROSA) a 3A rácselemhez, december 3-án pedig egy újabb űrhajóspár, szintén napelemtáblákat szerel fel a 4A rácsára. Ez lesz a harmadik és a negyedik iROSA napelemtábla, amelyet telepíteni fognak a hat közül. Az iROSA napelemek akár 30%-kal növelik az energiatermelés kapacitását, és az állomás rendelkezésére álló összes teljesítményét 160 kilowattról 215 kilowattra növelik.

Josh Cassada NASA űrhajós belép a légzsilipbe a keddi űrséta végén. Forrás: NASA

Shane Kimbrough NASA űrhajós (balra), és Thomas Pesquet az ESA űrhajósa (jobbra) láthatók, még 2021. június 16-án, amikor is telepítették az első napelem-tömböket. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye