A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az amerikai űrhivatal fogja biztosítani.

Május 16-án írták alá azt a megállapodást az ESA és a NASA képviselői Párizsban, mely több százmillió dolláros hozzájárulást biztosít a kétségessé vált európai ExoMars küldetéshez. Ez nagy előrelépést jelent afelé, hogy megvalósulhasson a Rosalind Franklin marsjáró indítása 2028-ban a Vörös Bolygóra.

Áprilisi cikkünkben számoltunk be arról, hogy az ESA 522 millió eurós szerződésben biztosítja a küldetés létrejöttét, a mostani nemzetközi megállapodás pedig tovább erősíti a NASA tervezett hozzájárulását a misszióhoz. Az amerikaiak a változtatható tolóerejű fékező motorokat fogják kifejleszteni, amelyeket az ESA által kidolgozott új ereszkedési szakaszon használnak majd, valamint a radioizotópos fűtőegységeket (Radioisotope Heating Unit, RHU) is, amelyek a plutónium-238 bomlásából származó hőt használják fel az űreszköz melegen tartására. Utóbbiak alkalmazása viszont azt is magával vonja, hogy a rovert az Egyesült Államokból kell majd indítani egy a NASA által beszerzett rakétával.

Az amerikai űrhivatal hozzájárulásai az eredetileg a Roszkoszmosz által biztosított elemeket helyettesítik. Az orosz fél a ExoMars leszállóplatformját fejlesztette volna ki, illetve az eredetileg 2022 szeptemberére tervezett felbocsátás is az orosz Proton rakétával történt volna. Az ESA azonban hetekkel az orosz-ukrajnai háború 2022 februári kirobbanása után felmondta a partnerséget, ez pedig erősen kétségessé tette a misszió megvalósulását. 
Ez a kulcsfontosságú megállapodás megerősíti az ExoMars-programmal kapcsolatos együttműködési erőfeszítéseinket, és biztosítja, hogy a Rosalind Franklin rover 2030-ban elérje a Marsot” – nyilatkozta Daniel Neuenschwander, az ESA személyzetes- és robotikus kutatásokért felelős igazgatója. 
„A rover egyedülálló fúrási képességei és a fedélzeti mintalaboratórium kiemelkedő tudományos értéket képvisel az emberiség számára a múltbéli mársi élet bizonyítékainak kutatásához” – tette hozzá Nicola Fox, a NASA tudományos munkatársa az űrhivatal közleményében.

A felek közleménye nem fedte fel a NASA hozzájárulásának összegét a misszióhoz, de a 2025-ös költségvetési javaslatban 49,2 millió dollárt igényelt az űrhivatal, összesen pedig 339 milliót költene 2029-es pénzügyi évig, melybe a 2028 végére tervezett indítás is beletartozik.
Természetesen az Egyesült Államoknak is érdeke az ExoMarshoz való szorosabb csatlakozás, hiszen az igencsak hányattatott sorsú Mars Sample Return programon kívül nincs másik Marssal kapcsolatos robotikus misszió tervben (az ősszel induló ESCAPADE kisműholdak csak Mars körüli pályára állnak majd).

A Rosalind Franklin marsjáró illusztrációja. Forrás: ESA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye