A NASA végre előrelépést ért el a Voyager-1 problémájának megoldásában

Kapcsolódó

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Az űrszonda tavaly év vége óta nem tud használható műszaki adatokat küldeni a Földre, de talán még nem kell lemondaniuk róla teljesen.

Ahogy arról mi is beszámoltunk tavaly decemberi cikkünkben, probléma lépett fel a Voyager-1 FDS (flight data system) fedélzeti számítógépével, ami nem tud megfelelően kommunikálni a távközlési egységgel, így az űrszonda nem képes értelmezhető és használható műszaki és tudományos adatokat továbbítani a Földre. A földi irányítás szakemberei azóta nem találtak megoldást a rendszerhiba kijavítására, de március 3-án a Voyager-1 irányító csapata egy aktivitásra utaló jelet fedezett fel, ami még továbbra is eltért a korábbiaktól, amikor az FDS megfelelően működött, ezért továbbra sem nagyon tudtak vele mit kezdeni a szakemberek. Ahhoz viszont elég volt, hogy a Deep Space Network segítségével dekódolják az újonnan beérkező jelet és az FDS memóriájának teljes tartalmához hozzáférhessenek.

Ez azért fontos eredmény, mert a memória tartalmazza a teendőkre vonatkozó utasításokat, illetve a kódban használt változókat, értékeket, amelyek az űrszonda állapota alapján módosulhatnak, de a tudományos és műszaki adatokat is ezen keresztül tudják letölteni. Az irányító csapat tehát most összehasonlíthatja ezeket az értékeket azokkal, amiket a probléma felmerülése előtt küldött a Voyager, és remélhetőleg az eltéréseknek köszönhetően sikerül megtalálniuk a hiba forrását. 
A befogott jel annak a parancsnak az eredménye, amit a földi irányítás március 1-jén továbbított az űrszondának. A csapat által „megbökésnek” becézett parancs célja az volt, hogy az FDS különböző szekvenciákat próbáljon ki a szoftvercsomagjában, hátha sikerül a sérült szakaszt kikerülve helyreállítani a kapcsolatot. 

A Voyager több mint 24 milliárd km-re jár a Földtől, így 22,5 óra szükséges ahhoz, hogy az irányítás által küldött rádiójelek elérjék a szondát, és természetesen ez visszafelé is igaz. A számítógépes hiba megoldása tehát időigényes, viszont végre felcsillant a remény, hogy a NASA-nak még nem kell lemondania az 1977. szeptember 5-én indított, és azóta az egyik legnagyobb sikernek számító űrszondáról. 

A Voyager-1 illusztrációja. Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye