A NASA végrehajtotta az Artemis-2 első kiemelési tesztjét

Kapcsolódó

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A nap képe #1477 – Flight 4 előtti tankolási teszt

Teljes tankolási teszt a júniusra tervezett Flight 4 előtt.

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

A NASA a Védelmi Minisztériummal közreműködve kedden sikeresen végrehajtotta az Artemis-2 küldetés első kiemelési tesztjét San Diego partjainál. A teszt során a csapat azt gyakorolta, hogy a Csendes-óceánban való landolás után hogyan fogják kiemelni az űrhajóból a négy űrhajóst, akik a Hold megkerülésére vállalkoznak, és hogyan fogják visszaszerezni az Orion kapszulát.

A 23. helikopteres tengeri harci század (HSC) „Wildcards” tengerészeti helikopterei repülnek az Orion tesztelési célra épített kapszulája felett, miután befejezték az Artemis-2 küldetés szimulációjának műveleteit a NASA Underway Recovery Test 10 (URT-10) során San Diego partjainál. – Kép forrása: NASA/Kenny Allen

Az első Artemis misszió repüléses tesztjének utolsó szakaszában számos tapasztalatot gyűjtöttek az Orion űrhajó sikeres kiemeléséről és visszahozataláról. Ezt kiegészítve az Artemis-2 személyzetének észrevételeivel a mentőcsapatok módosították az ütemtervet és az eljárás egyes mozzanatait, hogy az űrhajósokat kevesebb mint két órával a vízbe érkezés után biztonságosan eljuttassák a mentőhajóhoz.

A teszt során a NASA leszállási és kiemelési csoportja az Orion kapszula erre a célra gyártott változatát, valamint a négy űrhajós helyett a csapat személyzetét használta, hogy demonstrálják az új eljárásokat.

Miután a személyzet a küldetés végén a vízbe csobban, a haditengerészet búvárainak egy csoportja megközelíti az Oriont, és biztosítja, hogy az űrhajósok biztonságosan elhagyják az űrhajót. A búvárok ezután kinyitják az űrhajó ajtaját, és segítenek az asztronautáknak egyesével kiszállni egy felfújható, a kapszulát körülvevő platformra, az úgynevezett „első tornácra”. Innen helikopterek fogják felvenni az űrhajósokat, és a több ezer méterrel arrébb lévő mentőhajóhoz szállítják őket. Amint az űrhajósok a hajó fedélzetén vannak, a csapatok egy sor kötéllel rögzítik az Oriont, és lassan visszavontatják a hajó belsejébe, ahogyan az Artemis-1 során is tették.

A közelmúltbeli teszt előtt az Artemis-2 legénysége, Reid Wiseman, Victor Glover és Christina Hammock Koch NASA-asztronauták, valamint Jeremy Hansen, a Kanadai Űrügynökség (CSA) űrhajósa ellátogatott a San Diegó-i haditengerészeti bázisra, hogy találkozzon a mentőcsapattal, és többet tudjon meg a mentési eljárásról, valamint az ahhoz használt eszközökről, amelyek segítségével biztonságosan vissza fognak jutni a partra. A személyzet a jövőben részt vesz majd egy mentési teszten is, amely a küldetésükre való felkészülés részét képezi.

Bár ez a teszt volt az első alkalom, amikor a NASA, valamint a haditengerészet és a légierő elvégezték az Artemis-2 mentési műveleteit, összességében az Artemis program során ez volt a 10. a Kalifornia partjainál a tengeren végzett demonstrációk sorában.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye