A NASA vezetője beszélt a holdraszállási tervekről, Kínáról

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Bill Nelson, a NASA májusban kinevezett vezetője a Kongresszus Képviselőházának Tudomány, Űr és Technológiai Bizottságának meghallgatásán járt tegnap, ahol a képviselők kérdezték a NASA terveiről.

A meghallgatás témája a NASA 2022-es költségvetése volt, ahogy mi is írtuk korábban, a SpaceX egyedüli győzelme után a Szenátus plusz 10 milliárd dollárt kívánna fordítani egy második holdraszálló egység megépítésére. Ezt a törvénytervezetet tárgyalja most a Képviselőház.

Nelson újból elmondta, hogy támogatja egy második HLS (Human Landing System) pályázatot, ehhez azonban a politkusoknak kell biztosítani a fedezetet – a NASA a 2021-es pénzügyi évre a kért 3,3 milliárd dollár helyett csak 850 milliót kapott a HLS-re, ezért az űrhivatal csak egy győztest hirdetett, a SpaceX-féle Starshipet.

Több képviselő újból annak a véleménynek adott hangot, hogy a NASA-nak vissza kéne térnie a „régi” módszerhez, vagyis hogy kereskedelmi cégek építsék meg a szükséges eszközöket, de a NASA birtokolja és üzemeltesse őket (lásd Apollo-program, SLS-program). Nelson ezt többször is visszautasította, mondván a NASA-nak így is hatalmas beleszólása van mindenbe, és így is ők felügyelik a fejlesztéseket. Azonban több teret kell adni a kereskedelmi törekvéseknek, mert az sokkal olcsóbb és hatékonyabb. Amennyiben a képviselők megszavazzák a második HLS finanszírozását, az is fix összegű megbízás lesz (bár várhatóan jóval több, mint amit a SpaceX kap), nem pedig az ún. „cost plus” szerződés, amikor a megbízott cég további összegeket kér, ha nem tudja az adott pénzből kihozni a megépítendő hardvert. Ilyen típusú szerződésekkel épül évek óta az SLS rakéta és Orion űrhajó…

Nelson azt is elmondta, hogy augusztus 4-ig befejeződik a Blue Origin óvása miatti kivizsgálás a GAO-nál (Government Accountability Office – Kormányzati Felügyelő Hivatal), és ezután részletes és pontos menetrendet jelent majd be az Artemis-programhoz.

A NASA Adminisztrátor Kínáról is beszélt: ő támogatná a „Wolf Kiegészítés”-nek nevezett törvény véglegesítését, vagyis a NASA semmilyen kapcsolatba ne léphessen továbbra sem a Kínai Nemzeti Űrügynökséggel. Ez megerősíti Nelson korábbi megnyilatkozásait, miszerint a kínai űrtörekvések fenyegetik az Egyesült Államok érdekeit… Ez nagyon sajnálatos, és éles ellentéte elődjének, Jim Bridenstine véleményével, aki szívesen látta volna Kínát is az Artemis Egyezményben.

Bill Nelson a tegnapi meghallgatáson

Fotó: NASA

Dark mode powered by Night Eye