A NASA vezetője beszélt a holdraszállási tervekről, Kínáról

Kapcsolódó

Szojuz indítás tarkította a Falcon-9-esek munkáját

A Szojuz hordozó 2.1b variánsa is felbukkant, melynek 2024-es...

A nap képe #1393 – Crew-8 statikus hajtóműteszt

A vadonatúj B1083 jelű Falcon-9-es statikus hajtóműtesztje. A hordozó...

Kevesebb mint 20 méteren múlt egy amerikai és egy korábbi orosz műhold összeütközése

A két irányíthatatlan szatellit 608 km-es magasságban került rendkívül...

Bemutatták India első űrhajósosztályát

Négy tesztpilóta alkotja az első hivatalos csoportot, akik közül...

A nap képei #1392 – Szárnyaszegett Ingenuity

A Perseverance újabb felvételein, melyet SuperCam műszerével rögzített, remekül...

Bill Nelson, a NASA májusban kinevezett vezetője a Kongresszus Képviselőházának Tudomány, Űr és Technológiai Bizottságának meghallgatásán járt tegnap, ahol a képviselők kérdezték a NASA terveiről.

A meghallgatás témája a NASA 2022-es költségvetése volt, ahogy mi is írtuk korábban, a SpaceX egyedüli győzelme után a Szenátus plusz 10 milliárd dollárt kívánna fordítani egy második holdraszálló egység megépítésére. Ezt a törvénytervezetet tárgyalja most a Képviselőház.

Nelson újból elmondta, hogy támogatja egy második HLS (Human Landing System) pályázatot, ehhez azonban a politkusoknak kell biztosítani a fedezetet – a NASA a 2021-es pénzügyi évre a kért 3,3 milliárd dollár helyett csak 850 milliót kapott a HLS-re, ezért az űrhivatal csak egy győztest hirdetett, a SpaceX-féle Starshipet.

Több képviselő újból annak a véleménynek adott hangot, hogy a NASA-nak vissza kéne térnie a „régi” módszerhez, vagyis hogy kereskedelmi cégek építsék meg a szükséges eszközöket, de a NASA birtokolja és üzemeltesse őket (lásd Apollo-program, SLS-program). Nelson ezt többször is visszautasította, mondván a NASA-nak így is hatalmas beleszólása van mindenbe, és így is ők felügyelik a fejlesztéseket. Azonban több teret kell adni a kereskedelmi törekvéseknek, mert az sokkal olcsóbb és hatékonyabb. Amennyiben a képviselők megszavazzák a második HLS finanszírozását, az is fix összegű megbízás lesz (bár várhatóan jóval több, mint amit a SpaceX kap), nem pedig az ún. „cost plus” szerződés, amikor a megbízott cég további összegeket kér, ha nem tudja az adott pénzből kihozni a megépítendő hardvert. Ilyen típusú szerződésekkel épül évek óta az SLS rakéta és Orion űrhajó…

Nelson azt is elmondta, hogy augusztus 4-ig befejeződik a Blue Origin óvása miatti kivizsgálás a GAO-nál (Government Accountability Office – Kormányzati Felügyelő Hivatal), és ezután részletes és pontos menetrendet jelent majd be az Artemis-programhoz.

A NASA Adminisztrátor Kínáról is beszélt: ő támogatná a „Wolf Kiegészítés”-nek nevezett törvény véglegesítését, vagyis a NASA semmilyen kapcsolatba ne léphessen továbbra sem a Kínai Nemzeti Űrügynökséggel. Ez megerősíti Nelson korábbi megnyilatkozásait, miszerint a kínai űrtörekvések fenyegetik az Egyesült Államok érdekeit… Ez nagyon sajnálatos, és éles ellentéte elődjének, Jim Bridenstine véleményével, aki szívesen látta volna Kínát is az Artemis Egyezményben.

Bill Nelson a tegnapi meghallgatáson

Fotó: NASA

Dark mode powered by Night Eye