A Nauka modul indításának és megérkezésének menetrendje

Kapcsolódó

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

A nap képe #1128 – GOODS-South mező

A James Webb űrtávcső infravörös felvétele az égbolt GOODS-South...

Pár héten belül ismét repülésre alkalmas lehet a New Shepard

A Blue Origin szuborbitális rakétája 9 hónap kényszerszünet után...

Az Ingenuity áprilisban hat napon keresztül nem jelentkezett

A kis helikopter április elején hat napon keresztül "csendben"...

Kiderült az új orosz tudományos laboratórium, a Nauka felbocsátásának és dokkolásának a részletei. A modul indítására július 15-én, magyar idő szerint 19:16-kor kerül majd sor Bajkonurból egy Proton-M rakétával. A modul felkészítése továbbra is rendben zajlik, a napokban illesztették a Naukára a Proton harmadik fokozatának adapterét, ami biztosítja a mechanikai és elektromos csatlakozást a hordozóval.

A start után két nappal, július 17-én 16:41-kor dokkol le a Progressz MSz-16 a Nemzetközi Űrállomásról, és viszi magával a Pirsz kikötőmodult, aminek a helyét foglalja majd el a Nauka.

Amennyiben mind az indítás és a ledokkolás is sikeres volt, úgy július 23-án 18:28-kor érkezik meg a Nauka az ISS-re és dokkol automatikusan. A modul egészen a megérkezésig önállóan kering a Föld körül és alapos teszteknek vetik alá a rendszereit. A dokkolás utáni hetekben több orosz űrséta is várható, amiken az űrállomás és modul közötti csatlakozókat kötik majd össze.

A Nauka modul felkészítéséről rendszeresen beszámoltunk az „Eközben Oroszországban” hírösszefoglalóinkban, a legutóbbit itt olvashatjátok.

A Nauka modul már az adapterrel

Dark mode powered by Night Eye