A negyedik kínai Jünhaj meteorológiai műhold is pályára állt

Kapcsolódó

Harmadszor is sikerült felvenni a kapcsolatot a SLIM holdi leszállóegységgel!

A japán űreszköz bravúros teljesítménye tovább folytatódik a Hold...

Napvitorla-technológiával indult idei ötödik útjára az Electron hordozó

Újabb küldetésre (Beginning Of The Swarm) indult a Rocket...

300. alkalommal tért vissza sikeresen egy Falcon-9 első fokozat

2015. december 21. előtt még sci-fi-be illő jelenet volt,...

A nap képe #1448 – Black Brant-IX indítás

Cindy Fuentes Rosal, a NASA mérnöke búcsút int a...

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

Az elmúlt hetekben csak Jaokan civil- és katonai felhasználású földmegfigyelő műholdakat állított pályára Kína, múlt éjjel ez a sor megszakadt, ugyanis ezúttal a Jünhaj-konstelláció újabb egysége, nevezetesen a Jünhaj-1-04 indult egy Hosszú Menetelés-2D rakétával. Az előző küldetés után majdnem egy évvel került sor a negyedik szatellit felbocsátására, melyet a Shanghai Academy of Spaceflight Technology (SAST) gyártott és üzemeltet is majd.

Az indításra magyar idő szerint 2:54-kor került sor a Belső-Mongólia területén fekvő Csiücsüan Űrközpontból, mely a CZ-2D variáns idei 10 startját jelentette. A két fokozatú rakéta gond nélkül teljesítette feladatát, és állította alacsony Föld körüli pályára hasznos terhét, ezzel elérve zsinórban 50. sikerét.

A Jünhaj műholdak fő tevékenysége a Föld atmoszférájának megfigyelése és természeti katasztrófák kialakulásának előrejelzése, de képes óceáni áramlatok és az űridőjárás tanulmányozására is. A konstelláció első tagját 2016-ban állították pályára, ezt követte a második 2019 szeptemberében, majd a harmadik tavaly novemberben. A 02 jelű műholdnak azonban nem volt túl hosszú pályafutása, ugyanis 2021 márciusában egy űrszeméttel való ütközés miatt használhatatlan lett.

Egy Jünhaj műhold illusztrációja. Forrás: CCTV
Dark mode powered by Night Eye