A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint tegnap egy Hosszú Menetelés-2D.

Ma hajnalban a hét második indítására is sor került Kínából. Egy Kuajcsou-11 típusú hordozó kezdte meg útját a Csiücsüan Űrközpontból magyar idő szerint 6:15-kor összesen négy műholddal. A Vuhan-1, a Tienjan-22 és a Lingcse-3-01 mellett egy nagyon alacsony Föld körüli pályára szánt tesztműhold is helyet kapott a raktérben. További információ sajnos egyik szatellitről sem áll rendelkezésre, de az biztos, hogy a rakéta sikeresen pályára állította mind a négy egységet. 

Ez a típus mindössze harmadik küldetését teljesítette négy éves karrierje során. A jóval gyakrabban alkalmazott Kuajcsou-1A alapjaira épülő rakéta 2020 júliusában teljesítette első repülését, ami kudarccal végződött. 2022 áprilisában már úgy is tűnt, nyugdíjazzák ezt a típust, ám még decemberben sor került a második felbocsátására, ami már sikerrel végződött, így újabb esélyt kapott a további indításokra, a mai sikernek köszönhetően várhatóan tovább növeli majd küldetéseinek számát.

A Kuajcsou-11 szintén egy szilárd hajtóanyagú hordozó, mely 1000 kg hasznos terhet képes 500 km-es napszinkron pályára állítani (a Kuajcsou-1A ezzel szemben csak 200 kg-ot). Méreteit tekintve az átmérője valamivel nagyobb (2,2 méter, szemben az 1A 1,4 méterével), viszont indítási költsége mindössze a fele (10000 dollár/kg), mint a gyakrabban használt verzió esetében, ahol egy kg feljuttatása 20000 dollárba kerül.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye