A Nemzetközi Űrállomás űrhajósnői

Kapcsolódó

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

A nap képe #1479 – Euclid űrtávcső felvételek

Az Euclid űrtávcső első, tudományos eredményeket szolgáltató felvételei. Az...

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Az Amerikai Űrhivatal a „Women’s History Month” alkalmából összegyűjtötte az elmúlt évek női űrhajósait, akik aktívan részt vettek/vesznek a Nemzetközi Űrállomás életében. Lássuk is a hölgyeket és rövid bemutatásukat.

Kayla Barron, Expedíció-66

2021. november 11-én indult a SpaceX Crew-3 küldetésével a Nemzetközi Űrállomásra, ami számára az első űrutazást jelentette. 2021. december 2-án, majd 2022. március 15-én űrsétán is részt vett, így összességében kettőnél tart eddigi pályafutása során. Az Amerikai Haditengerészeti Akadémián szerzett alapdiplomát rendszermérnöki szakon, ezt követően a Cambridge-i Egyetemen nukleáris mérnöki mesterdiplomát. Raja Charival együtt válogatták be a NASA 22. Űrhajós Csoportjába 2017. júniusában, emellett tagja az Artemis-csapatnak. További érdekesség vele kapcsolatban, hogy a USS Maine atommeghajtású tengeralattjárón is szolgált.

A képen a Plant Habitat-05 tanulmányban termesztett gyapotsejtminták betakarítása látható. Forrás: NASA

Megan McArthur, Expedíció-65

A SpaceX Crew-2 tagjaként érkezett meg az ISS fedélzetére, amely 2021. április 23-án startolt a Kennedy Űrközpont, 39A indítóállásáról. A Kaliforniai Egyetemen szerzett alapdiplomát repülőmérnöki szakon, majd később oceanográfiából doktorált, melynek eredményeképp a Scripps Oceanográfiai Intézetben végzett különféle kutatásokat. Az STS-125 űrrepülőgépes (Space Shuttle) küldetés során ő kezelte a Canadarm1 robotkart. Ez a misszió volt a Hubble űrteleszkóp képességeit javító utolsó szervizküldetés.

McArthur és a Cardinal Muscle kísérlet. Forrás: NASA

Shannon Walker, Expedíció-24/25, 64/65

A SpaceX első operatív emberes missziójának (Crew-1) női űrhajósa. 2010-ben összesen 163 napot töltött az űrben az Expedíció-24/25 részeként. Fizikából szerzett alapdiplomát, a Rice Egyetemen pedig űrfizikából mesterdiplomát és doktori címet. Az űrállomáson elsősorban a robotika integrációjának területén dolgozott. 2004. május 6-tól részesült űrhajóskiképzésben a Lyndon B. Johnson Űrközpontban, valamint a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban.

BioNutrients tanulmány közben. Forrás: NASA

Kate Rubins, Expedíció-48/49, 63/64

San Diegóban, a Kaliforniai Egyetemen szerzett molekuláris biológiából diplomát, majd a Stanford Egyetem orvosi karán tumorbiológiából doktorált, továbbá egy afrikai vírusos betegségeket vizsgáló laboratóriumot is vezetett. Itt főleg kutatásokat végzett és a vizsgálati helyszíneket felügyelte. Első űrrepülésén a Biomolecule Sequencer tanulmány részeként először szekvenált sikeresen DNS-t súlytalanságban.

Kate Rubins a 2020 októberétől – 2021 áprilisáig tartó küldetésén. Forrás: NASA

Jessica Meir, Expedíció-61/62

2019 szeptemberében indult az űrállomásra, ahonnan 2020 áprilisában tért vissza a Földre. 2019 októberében Christina Koch asztronautával közösen teljesítette az első kizárólag nőkből álló űrsétát; a duó 2020-ban még két űrsétát hajtott végre együtt. A Brown Egyetemen szerzett biológiából alapdiplomát, a Nemzetközi Űregyetemen űrkutatásból mesterdiplomát, majd a Scripps Oceanográfiai Intézetben tengerbiológiából doktorált.

Meir a Veg-04B kísérlet részeként a káposztafélék családjához tartozó mizunákat öntözi. Forrás: NASA

Christina Koch, Expedíció-59/60/61

328 egymást követő napot tartózkodott a Nemzetközi Űrállomáson, ezzel felállítva a leghosszabb időtartam rekordját, amelyet egy női űrhajós egyetlen küldetés során az űrben töltött. Ez idő alatt több száz kísérleten dolgozott, többek között fehérjekristályok és növények vizsgálatán. Az Észak-Karolinai Állami Egyetemen szerzett alapdiplomát villamosmérnöki és fizika szakon, valamint mesterdiplomát villamosmérnöki szakon, majd a NASA Goddard Űrrepülési Központjának asztrofizikai laboratóriumában dolgozott. Hozzájárult a sugárzás részecskéinek tanulmányozására használt műszerek kifejlesztéséhez, melyeket a Juno-misszióban és a Van Allen Probes szondákhoz használtak.

Christina a Microgravity Crystals kísérleten dolgozik. Forrás: NASA

Anne McClain, Expedíció-57/58, 59

Mesterdiplomát szerzett űrmérnöki és nemzetközi kapcsolatok szakon. A hadsereg pilótájaként alezredesi rangot visel, több mint 2000 repült órával 20 különböző típusú repülőgépen. Profi rögbi játékosként játszott Angliában és az Egyesült Államokban. Az Artemis-program űrhajósainak tagja. Az ISS-en töltött ideje alatt a csontvelő, valamint a vörös-és fehérvérsejtek működésének változásait vizsgálta.

A Kanadai Űrügynökség MARROW-vizsgálatához gyűjtött mintákkal. Forrás: NASA

Serena M. Auñón-Chancellor, Expedíció-56/57

Első űrrepülése során 197 napot töltött az űrben 2018 júniusa és decembere között. A NASA repülőorvosaként több mint kilenc hónapot töltött Oroszországban, ahol támogatta a Nemzetközi Űrállomás személyzetével kapcsolatos egészségügyi műveleteket. Villamosmérnöki diplomával, továbbá orvosi doktori címmel egyaránt rendelkezik.

Serena az AngieX rákterápiás tanulmány kutatási műveleteit végzi az MSG (Microgravity Science Glovebox) belsejében. Forrás: NASA

Peggy Whitson, Expedíció-5,16,50,51/52

A NASA korábbi űrhajósa számos űrrepülési rekordot tart, köztük az űrben töltött összesített idő amerikai rekordját ami 665 nap, valamint a legtöbb űrsétát (10) teljesítő női űrhajós rekordját. Az űrséták összesített időtartamát tekintve ez kb. 60 órát jelent. Emellett ő volt az első tudományos tiszt az űrállomás fedélzetén, az űrállomás első női parancsnoka, és az első nő, aki két különböző küldetésen is az ISS parancsnoka volt.

Peggy Whitson és a Genes in Space-3 tanulmány. Forrás: NASA

Samantha Cristoforetti, Expedíció-42/43, közelgő expedíció (SpaceX Crew-4)

Az első olasz nő az űrben. Az ESA űrhajósaként összesen 200 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson 2014 novemberétől 2015 júniusáig. Az ESA 2009-es űrhajósosztályának tagja, továbbá az olasz légierő hivatásos pilótája. A tervek szerint április 19-én indul következő missziójára a SpaceX negyedik operatív emberes küldetés keretein belül. Cristoforetti az űrállomás parancsnoka is lesz, ezzel ő lesz az első női (európai) űrhajós, aki betölti ezt a pozíciót. Münchenben szerzett gépészmérnöki mesterdiplomát, szakdolgozatát pedig a szilárd rakéta-hajtóanyagokról írta.

A SPHERES-Vertigo vizsgálat a japán kísérleti modulban (JEM). Forrás: NASA

Jelena Szerova, Expedíció-41/42

Az első orosz nő, aki 2014 szeptembere és 2015 márciusa között az űrállomáson járt. A Moszkvai Repülési Intézet űrkutatási tanszékén végzett mérnökként és itt szerzett repülőmérnöki oklevelet, továbbá a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban kétéves képzésben részesült. 2011-ben választották be a Nemzetközi Űrállomásra induló 41. expedíció tagjai közé. Érdekesség, hogy egyike volt annak az öt űrhajósnak, akik a 2014-es Téli Olimpia megnyitóünnepségén az orosz zászlót vitték.

Az ASEPTIC kísérlet, amely a steril körülmények biztosítására szolgáló módszereket és berendezéseket értékeli. Forrás: NASA

Karen Nyberg, Expedíció-36/37

Első űrrepülésére 2008-ban került sor a Discovery űrsikló fedélzetén, ami a japán kísérleti modult (JEM) szállította az űrállomásra. A misszióban való részvétellel ő lett az 50. nő az űrben. Az Észak-dakotai Egyetemen szerzett gépészmérnöki alapdiplomát, majd a Texasi Egyetemen gépészmérnökként mester és doktori fokozatot. Doktorátusát követően felvételt nyert a NASA-hoz, ahol a létfenntartó rendszerekre koncentrált, pl.: az űrruhák funkcióinak javítására, és korszerűsítésére.

Második űrmissziója az ISS fedélzetén. Forrás: NASA

Sunita Williams, Expedíció-32/33,14/15

Összesen hét űrsétán vett részt, valamint ő volt a második női űrhajós, akit az űrállomás történelmében parancsnoknak választottak. Továbbá az egyetlen olyan ember, aki lefutott egy maratont (kb. 42 km) az űrben. Repült űrsiklón, Szojuz űrhajón, és a tervek szerint a Boeing által gyártott Starliner is a listájára kerülhet. Haditengerészeti pilótaként több mint 3000 repült órát teljesített több mint 30 különböző repülőgépen. Kiképzését a Lyndon B. Johnson Űrközpontban, valamint a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban kapta meg. Összesen 321 napot, 17 órát és 15 percet töltött a világűrben.

Űrséta közben, ami 6 óra 28 percig tartott. Forrás: NASA

Cady Coleman, Expedíció-26/27

A Massachusetts-i Műszaki Egyetemen szerzett alapdiplomát kémiából, majd 1991-ben doktorált. A Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült űrhajóskiképzésben. Az Armstrong Aeromedical Laboratory tanulmányainak résztvevőjeként számos állóképességi és tűrési rekordot állított fel. Összesen több mint 4330 órát töltött az űrben az űrsiklók és az űrállomás fedélzetét is figyelembe véve.

A Nemzetközi Űrállomás Destiny laboratóriumi moduljában. Forrás: NASA

Tracy Caldwell Dyson, Expedíció-24

A Kaliforniai Állami Egyetemen szerzett vegyészdiplomát, majd a későbbiekben kémiából doktori címet. 1998-ban vált űrhajósjelöltté a NASA-nál, majd ebben az évben meg is kezdte kiképzését, melynek során küldetés specialista lett. Összesen 188 napot, 19 órát és 14 percet töltött a világűrben, ahol egyébként 38. születésnapját is ünnepelte.

Az MSG-ben (Microgravity Science Glovebox) végzett kísérlet közben. Forrás: NASA

2022 márciusáig összesen 75 női űrhajós tartózkodott/dolgozott az űrben. Az első nő az űrben Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova orosz kozmonauta volt, aki 1963. június 16-án a Vosztok-program hatodik, egyben utolsó küldetésén vett részt. Az első amerikai nő Sally Ride volt, aki 1983 júniusában az STS-7 űrrepülőgép fedélzetén repült. Ez volt a Challenger űrsikló 2. repülése, és az első 5 személyes űrrepülés.

Csoportkép a NASA női űrhajósairól a Nemzetközi Nőnap alkalmából a Johnson Űrközpont küldetésirányító központjában. A háttérben Peggy Whitson űrhajósnő látható a képernyőkön. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye