A Nemzetközi Űrállomás vészhelyzeti szimulációjának kiszivárgott hangfelvétele okozott riadalmat

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

Sem az űrállomás, sem a fent tartózkodó személyzet nem volt veszélyben, de ez csak egy órányi izgalom után derült ki.

Nem kis riadalmat okozott múlt éjjel egy, a Nemzetközi Űrállomásról kiszivárgott vészhelyzeti szimuláció felvétele, ami valahogy a NASA élő közvetítésébe került bele. A hanganyag alapján a személyzet egyik tagjánál merültek fel légembólia (dekompressziós betegség vagy keszonbetegség) tünetei, ami akkor jelentkezik, ha valaki nagy nyomású zárt térből túl hamar kerül kis nyomású térbe, a következmények pedig akár halálosak is lehetnek. 

Ahogy azt az ISS hivatalos X-fiókján végül megerősítették, tévedésből került ki egy gyakorlat hangfelvétele, ami a fent tartózkodó személyzet és a földi irányítás között zajlott le. Ilyen vészhelyzeti szimulációk rendszeresek a két csapat között, hogy a lehető legfelkészültebbek legyenek, ha tényleg váratlan helyzet merül fel az űrállomás fedélzetén. A bejegyzésben megerősítették, hogy semmilyen vészhelyzet nem volt valójában, a személyzet minden tagja biztonságban van.

A gyakorlat a következő helyzet szimulációja volt egyébként: a „parancsnokon” keszonbetegség jelei mutatkoznak, emiatt a földi irányítás arra ad utasítást, hogy egy szkafandert és egy gázmaszkot is adjanak rá, majd 100%-os koncentrációjú oxigén adagolásával próbálják a keringését helyreállítani. Eközben a repülőorvos a Földön épp közlekedési dugóban ül az autójában egy órára az irányítóközponttól, emiatt csak telefonon tudja tartani a kapcsolatot a személyzettel. 

Fontos megjegyezni, hogy ennyire összetett és bonyolult helyzet kialakulására nagyon kicsi az esély, hiszen eleve számos ellenőrzési ponton kell keresztül mennie a személyzet minden tagjának, mielőtt hozzákezd egy feladat végrehajtásához. 

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a WorldView-3 műholddal készítettek. Fotó: Maxar
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye